- Fred er nytt, krig er gammelt

<p>Tusener av somaliere ved Bakara marked i en av de bortimot daglige demonstrasjonene. En mann ble skutt og drept. Foto: Scanpix.  </p>
Tusener av somaliere ved Bakara marked i en av de bortimot daglige demonstrasjonene. En mann ble skutt og drept. Foto: Scanpix. 

Somalias nest-kommanderende forklarer i et intervju med ABC Nyheter blant annet hvorfor amerikanske luftangrep mot islamistiske grupperinger ikke fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahmed Abdi Salam Aden er Somalias vise-statsminister og bor i den relativt rolige sørlige delen av Mogadishu, Somalias hovedstad.

Innledningsvis, etter opprettelsen av «Transitional Federal Government» (TFG), hadde ikke regjeringen mulighet til å til å jobbe fra hovedstaden. I stedet måtte regjeringsmedlemmer operere fra Baidoa øst i landet, eller også simpelthen hele tiden forflytte seg for å unngå mulige snikskyttere.

I et eksklusivt intervju med ABC Nyheter, dagen etter et amerikansk luftangrep mot en islamistisk leder av den fryktede al-Shabab-bevegelsen, beskriver han en situasjon som knapt nok kunne blitt verre.

- Jeg tror at alle somaliere allerede er under en eller annen slags trussel, så jeg er ikke sikker på om dette egentlig gjør noen forskjell. Måten å få en forandring på i Somalia er å snakke om fred. Fred er nytt. Vold er ikke nytt, sier Salam som kommentar til det amerikanske angrepet.

18 år med vold

Somalia har vært hjemsøkt av konflikt siden Siyyad Barre ble kastet fra styret i 1990. Salam mener likevel at konflikten Somalia opplever i disse dager er totalt forskjellig fra hvordan den var for 18 år siden.

- På 90-tallet hadde vi kamper mellom forskjellige klaner, politiske kamper. Alle visste hvilke klaner som kjempet mot hvem, agendaen var veldig klar. I dag er organiseringen totalt annerledes; det er en global krig, med lenker til helt andre steder- og andre aktører. Lokale lover og bestemmelser er ikke engang særlig viktige lenger, for på ett nivå er uroen i Somalia lokal, men så er det også et regionalt spørsmål, og så et nasjonalt, og til syvende og sist også et internasjonalt spørsmål, sier han til ABC Nyheter.

Det amerikanske luftangrepet, sier han, er et eksempel på dette. Han stiller seg tvilende til at somaliske myndigheter overhodet har blitt konsultert foran angrepet. Videre forklarer Salam at ettersom Somalia har vært så lite flinke til å løse sine egne problemer, har det oppstått et vakuum som andre aktører inntar og manipulerer.

Avgjørelser tas i Afghanistans fjell

Det internasjonale spørsmålet hvor «avgjørelser blir tatt et sted i Afghanistans fjell, eller i Washington,» er en av Somalias største utfordringer per i dag, sier han. Vise-presidenten tror man bare kan få en gradvis forbedring ved å finne en måte å redusere «internasjonaliseringen av spørsmålet, ved å gi de lokale menneskene og de lokale myndighetene mer makt.»

Som en del av dette, må man komme sammen og begynne samtaler med somaliske grupper. Disse samtalene må handle om somaliske problemer, ikke om Amerika eller Afghanistan, sier Salam.

- På dette tidspunktet i tid er noen grad av internasjonal og også regional innblanding uungåelig, på grunn av sammenviklingen med lokale affærer- spesielt når det kommer til konflikt og vold, men noen må begynne et sted, sier han.

Styreproblemer

Problemet er å finne noen som klarer å styre Somalia, sier Salam. Selv under «Islamic Courts Union» , gruppen som oppsto som en motvekt til TFG, og som styrte store deler av det sørlige Somalia frem til 2006, var folk i utgangspunktet positive fordi de følte denne gruppen kunne beskytte dem. Men så kom etterspørselen etter andre tjenester - og da hadde gruppen ingenting å tilby.

- Det var lett å krige mot noen, men når det kom til å faktisk styre store deler av et land ble det problemer, sier han.

Konflikten i Somalia, understreker han, handlet i utgangspunktet om ressurser, og den ulike distribusjonen av denne på grunn av dårlig lederskap.

- Vi har ressursene i dette landet for at alle somaliere skal kunne leve godt, men av forskjellige grunner har vi hatt problemer med å distribuere disse likt. Og ettersom folk ikke til enhver tid har tilgang til det de trenger, mister de følelsen av stabilitet, og alle blir mistenksomme. Derfor er dette i siste instans myndighetenes feil, sier Salam til ABC Nyheter.

Han uttrykte også overraskelse over at situasjonen nå hadde blitt slik at internasjonale organisasjoner som CARE «henter mat i Somalias brødkurv» og at utfordringen er å lage et system hvor ressursene kan bli håndtert på en bedre måte, og i neste instans distribuert rettferdig.

Vise-statsminister Salam er full av forhåpninger for at lokale somaliske grupper skal kunne klare å samarbeide. Det er på tide at somaliere begynner å skape fred for seg selv, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

I skuddlinjen

Mogadishu i flammer

Islamister truer vestlige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus