Juntaen sier nødinnsatsen er over

<p><span>Bildet er tatt i en flyktningleir i Hlayang Thyar, i utkanten av Rangoon 16. mai. Foto: AFP/Khin Maung Win.</span></p>
Bildet er tatt i en flyktningleir i Hlayang Thyar, i utkanten av Rangoon 16. mai. Foto: AFP/Khin Maung Win.

Juntaen sier nødinnsatsen er over, mens hjelpeorganisasjonene fortviler. I dag var FNs spesialutsending for Burma på norgesvisitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (th) møtte i dag EUs spesialutsending for Burma, Piero Fassino (tv). Foto: Lise Åserud / SCANPIXUtenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (th) møtte i dag EUs spesialutsending for Burma, Piero Fassino (tv). Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Forskjellige nødhjelpsorganisasjoner er fortsatt forbløffet over Burmas junta. I dag erklærte generalene at nødinnsatsen for dem som er rammet av syklonen Nargis er over. Avgjørelsen kommer samme dag som utenlandske observatører konkluderte med at tallet på døde vil blir mer enn 200.000.

Det internasjonale samfunnet prøver nå å øke presset på juntaen ytterligere, for å få regjeringen til å slippe inn mat og personell til å bistå de hardest rammede. De befinner seg i Irrawaddy-deltaet, hvor opp mot 2,5 millioner mennesker trenger hjelp.

Den burmesiske statsministeren sjokkerte alle i dag da han over det statlige fjernsynet erklærte at den første fasen av nødhjelp var over.

- Vi har allerede avsluttet den første fasen av nødhjelp. Nå begynner vi med gjenoppbygging, sa Thein Sein.

Regnvær

Erklæringen kommer samtidig med at et voldsomt regnvær traff Irrawaddy-deltaet, noe som kan få katastrofale følger i det allerede hardt rammede lavlandet. Det har nå gått over to uker siden syklonen rammet, og stadig kjemper folket for å holde seg i live.

I Norge uttrykte utenriksminister Jonas Gahr Støre tvil om vår egen politikk for å legge press på Burma. Til Aftenposten sa Støre at selv om han mener det er tydelig at sanksjonsveien mot Burma ikke virker, så vil han ikke forlate linjen, uten underbygging fra FN.

- Jeg tar ikke til orde for å avvikle sanksjonene, selv om jeg prinsipielt mener at isolasjonsveien er en tvilsom strategi, sa Støre til Aftenposten.

Norgesbesøk

Fredag ettermiddag møtte Støre og utviklingsminister Erik Solheim EUs spesialutsending for Burma, Piero Fassino, i Oslo. Da hadde Fassino allerede møtt tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, på Oslosenteret.

Fra flere hold har det blitt stilt krav om at Burma må få hastesanksjoner stilt mot seg, uten at ASEAN, den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen, lar seg imponere. De henstiller til forsiktighet og tålmodighet.

Før møtet fredag ettermiddag har Norge gitt 50 millioner kroner i støtte til de rammede av syklonen, via norske, burmesiske og internasjonale institusjoner i tillegg til FN.

Møtet førte ikke til at det blir gitt mer penger til katastrofearbeidet, men man diskuterte flere strategier for å få hjelpen inn i landet.

To fronter

- Det viktigste nå blir å løse problemene i Burma på to fronter. Først må landene i regionen, gjennom ASEAN få på plass en dialog der Burma forstår at det det internasjonale samfunnet vil, er å hjelpe. Deretter må vi også få en direkte dialog med juntaen, og begynne demokratiseringsarbeid, sa Piero Fassino på en pressekonferanse etter møtet med Støre og Solheim.

- Selv små tegn til fremskritt vil være viktig. Vi må bygge relasjoner mellom ASEAN og Burma som gjør at de burmesiske styresmaktene tar sjansen på å ta imot vår hjelp. Deretter kan dialogen utbedres, og vi kan kanskje få en dialog direkte mellom EU og Norge med Burma, sier Jonas Gahr Støre.