På ny befaring

<p>Utviklingsminister Erik Solheim besøkte forrige måned tidligere regnskogsområder i Kongo. Nå setter han kursen for Papua Ny Guinea. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver. </p>
Utviklingsminister Erik Solheim besøkte forrige måned tidligere regnskogsområder i Kongo. Nå setter han kursen for Papua Ny Guinea. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver. 

Utviklingsminister Solheim setter kursen for Papua Ny Guinea for å finne ut hvor regnskogmilliardene bør utøses.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Utenriksdepartementet:) Utviklingsminister Erik Solheim reiser neste uke til Papua Ny Guinea i Stillehavet. Landet er et av dem som vurderes som partner for den norske regnskogsatsingen.

- Papua Ny Guinea er et veldig viktig regnskogland, som sammen med Brasil har tatt en politisk lederrolle i den internasjonale debatten om regnskog, sier utviklingsminister Erik Solheim ved en orientering i Utenriksdepartementet fredag.

Papua Ny Guinea er et av de land i verden som har mest uberørt natur. Nærmere 85 prosent av hovedøya er dekket av regnskog. Papua Ny Guinea markerte seg sterkt under klimamøtet på Bali, og har mottatt det norske regnskogsinitiativet med stor interesse.

- Høyaktuelt

- De er ivrige på å få inn Norge som partner i dette arbeidet, sier Solheim.

- Papua er høyaktuelt som samarbeidsland i forhold til regnskogmilliardene, men Norge kan ikke gå inn der alene, det må bli i samarbeid med andre partnere. Det er et land vi har hatt lite kontakt med tidligere og få diplomatiske forbindelser til. Brasil er fortsatt prioritet nummer én i forhold til regnskogsmidlene. Vi kjenner alle de brasilianske skogfolkene personlig, og har en mengde diplomatiske bånd til Brasil.

Papua Ny Guinea er berørt av både industriell hogst og ulovlig skogsdrift. Ved klimakonferansen på Bali i desember signaliserte norske myndigheter at man vil gi inntil 15 milliarder kroner over en treårsperiode til tiltak mot avskoging. Det anslås at avskoging står for omkring 20 prosent av verdens samlede klimagassutslipp.

Skuffelsen var likevel stor i miljøbevegelsen da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem torsdag. Kun 400 millioner er satt av til slike tiltak i år.

Les også: - Snubler med regnskogmilliardene

- Boomerang

- Etter min mening sender det et helt riktig signal, sier Solheim på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Vi skal trappe opp til tre milliarder per år over en femårsperiode, men må ha systemer for å måle virkningen av tiltakene. Mange regnskogland er blant dem med størst korrupsjonsproblemer, og vi kan ikke bare kaste penger inn i slike land.

- Vi skal komme opp med tre milliarder så fort som mulig, men hvis ikke vi har sikringssystemer på plass kan dette bli en boomerang som treffer oss midt i trynet.

- De samme som kritiserer at man går for sakte frem er de samme som kritiserer det hvis regnskogmidlene havner hos korrupte. Jeg har sans for at miljøorganisasjonene er utålmodige, men det er samtidig dem som vil tape aller mest hvis det ikke dette prosjektet bygges stein på stein, sier utviklingsministeren.

Personvernpolicy