Sammenlignet Irans leder med Hitler

<p> Verdenssamfunnet vil svike fremtidens generasjoner, hvis det lar Iran skaffe seg atomvåpen, sa Bush i Israel torsdag. (Foto: Ronen Zvulen, SCANPIX/REUTERS)</p>
Verdenssamfunnet vil svike fremtidens generasjoner, hvis det lar Iran skaffe seg atomvåpen, sa Bush i Israel torsdag. (Foto: Ronen Zvulen, SCANPIX/REUTERS)

President George W. Bush høstet stor applaus i Israels nasjonalforsamling torsdag. Der sammenlignet han Irans president med Adolf Hitler og lovet at Israel alltid kan regne med USAs støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran Israels folkevalgte i Knesset spådde Bush at både Hamas, Hizbollah og al-Qaida kom til å tape det han omtalte som en kamp mellom det gode og det onde.

Samtidig sa han at israelerne er et utvalgt folk og lovet uforbeholden støtte fra USA.

– Amerika vil alltid stå ved deres side, fremholdt han. Han gjorde også et poeng ut av sin egen kristne tro og sa at kristne og jøder er bundet sammen gjennom «boken» (Bibelen).

– Det fins folk som sier at hvis USA bare brøt forbindelsene med Israel, ville alle problemene i Midtøsten forsvinne. Dette er et forslitt argument som gir våre fiender ny ammunisjon til sin propaganda, sa Bush.

Han gikk hardt ut mot islamistgrupper som al-Qaida, Hamas og Hizbollah, og fremholdt at alle muslimer må innse at vold ikke fører fram.

Ved Israels side

Han forsikret også om at USA støtter Israel helhjertet i kampen for å avverge at Iran får kjernefysiske våpen.

– Å la verdens fremste støttespillere for terror få verdens dødeligste våpen ville være et svik mot fremtidige generasjoner, sa han.

Bush advarte mot å forhandle med ledere i land som Iran, og sa det kunne sammenlignes med å inngå kompromisser med Hitler.

– Noen mener vi bør snakke med terrorister og ekstremister, som om et eller annet genialt argument vil overbevise dem om at de har tatt feil. Denne holdningen kan være behagelig, men historien har gjentatte ganger vist at den er feil, sa Bush. Utsagnet blir i USA tolket som et politisk angrep på Barack Obama, som i sin kamp for å bli Demokratenes presidentkandidat har understreket at han går inn for å løse konflikter med forhandlinger.

Obama svarte

Obama svarte få timer senere ved å si at det er synd at presidenten brukte Israels 60-årsjubileum til gå til løgnaktige politiske angrep.

– George W. Bush vet at jeg aldri har gått inn for å forhandle med terrorister, påpekte Obama.

Før sin tale i Knesset torsdag besøkte Bush den eldgamle festningen Masada på et platå i ørkenen Negev ved Dødehavet. Her skal rundt tusen jøder – menn, kvinner og barn – ha begått kollektivt selvmord for rundt 2.000 år siden, for å unngå å bli slaver under romerne. (©NTB)

Personvernpolicy