- Mer amper russefeiring

Russebussen Vintage fikk svært hard medfart da en russegjeng fra en annen buss angrep den natt til torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Russebussen Vintage fikk svært hard medfart da en russegjeng fra en annen buss angrep den natt til torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Årets russefeiring er mer amper og voldelig enn før. Det har blant andre Axel Stoltenberg – statsministerens sønn – fått erfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Asker og Bærum mener at det så langt under russefeiringen er kommet flere meldinger om legemsbeskadigelser enn normalt.

To russegjenger barket sammen på Fornebu utenfor Oslo natt til torsdag. Til stede på treffet var det 20 busser og rundt 150 russ. Politiet fikk melding om bråk på stedet klokken 02.50 torsdag.

– Da vi kom var bråk mellom russ fra Asker og Oslo. Det var gjort skade på to busser. To russ ble kjørt til legevakta med kuttskader etter glasskår. Vi fikk gjenopprettet ro og orden, sier operasjonsleder Ola Kløvjan i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Stoltenberg fikk bank

En av russebussene som fikk hard medfart var bussen Vintage fra Ullern, Fagerborg og Oslo Handelsgym. Statsministerens sønn og visepresident i russestyret, Axel Stoltenberg, er medeier av bussen og pådro seg et par blåmerker i sammenstøtet.

– De angrep med bjelker og steiner. Axel var på vei inn i bussen sammen med to andre da de angrep. Han fikk et par blåmerker, men er helt fin nå. To andre ble truffet av steiner i ansiktet, sier én av de andre medeierne av bussen, Simen Jøraandstad, til NTB.

Elleve av rutene på Vintage-bussen ble knust.

– Ingen på vår buss kjenner disse gutta personlig. Vi hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje. Dette er helt utenkelig. De har knust elleve ruter på bussen, sier Jøraandstad.

Han sier torsdag kveld at konflikten mellom de to russegjengene har gått altfor langt og at han nå ønsker å legge konflikten død.

– Vi legger oss helt flate nå. Vi vil ikke ha noe mer bråk, sier han til TV 2.

Bowlingkjegler

Ifølge Jøraandstad skal bakgrunnen for feiden være at Vintage-bussen stjal noen bowlingkjegler fra den rivaliserende gjengen på et russetreff på Tryvann lørdag.

– Men vi gjorde aldri noen fysisk skade, sier han.

Asker-russen som blir beskyldt for angrepet hevder de ble angrepet først.

– På Tryvann sist lørdag var det tre-fire busser som kom utenfor vår buss og skulle ta oss. Det var flere som løp inn på vår buss og laget et helvete, sier et medlem fra den rivaliserende bussen til Akersposten.no.

Asker-russen hevder det var de som ringte politiet fordi de følte seg truet på Fornebu-treffet. De ønsker nå fred i resten av russefeiringen.

– Vi vil som Vintage anmelde skadene på vår buss. De knuste også baklys og rev av vindusviskere ved siden av å knuse ruter. Nå vil vi ikke ha mer bråk, sier han.

Mer vold

Årets russefeiring har gått over streken, ifølge operasjonsleder Ola Kløvjan.

– Vi er vant til forstyrrelser og ødelagt nattero, men i år opplever vi feiringen som mer amper og voldelig. Det har vært flere tendenser til slagsmål, og flere meldinger om legemsbeskadigelser enn normalt, sier han.

Politiet avventer en eventuelle anmeldelse.

Statsminister Jens Stoltenberg var torsdag ettermiddag ikke klar over voldsepisoden.

– Dette kjenner jeg ikke til og vil ikke kommentere saken, sier han til NTB.


Personvernpolicy