Flere tusen passasjerer kan bli rammet av streik

<p>Flesland er en av flyplassene som kan bli rammet. Foto: Scanpix. </p>
Flesland er en av flyplassene som kan bli rammet. Foto: Scanpix. 

Morgenflyene fra de flyplassene som blir berørt ved en eventuell flyplasstreik fra fredag, kommer til å gå som normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i meklingen, Avinor og LO Stat/Norsk Tjenestemannslag samt El- & It-forbundet, er blitt enige om at eventuell streik utsettes fram til klokken 8 dersom meklingen fortsetter ut over midnatt. Det åpnes også for ytterligere utsettelse hvis meklingen fortsetter ut over klokken 8 fredag morgen.

– Det er en ansvarlig og fin avklaring partene kom fram til ved at de ikke vil ramme selskapene og passasjerene som skal ut og fly tidlig på morgenen, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

Flere tusen rammes

Meklingsinnspurten i oppgjøret mellom Avinor og 220 ansatte ved seks flyplasser pågikk hele torsdag. Hvis det ikke blir enighet, blir mange tusen passasjerer rammet fredag.

Det var torsdag ikke ventet noen løsning før nærmere midnatt, og det er fare for at meklingen kan dra ut over natten. Det medfører stor usikkerhet for dem som skal ut å reise til eller fra en av de fem flyplassene Flesland, Evenes, Molde, Mo i Rana og Mosjøen. Ved streik blir flyplassen i Kristiansund tatt ut natt til søndag.

De seks lufthavnene må stenge all trafikk fordi blant andre personell i brann og redningstjenestene vil bli tatt ut.

Kongsteien forsikrer at Widerøe vil fly så lenge det er mulig fredag morgen.

– Vi vil ta vare på passasjerene slik at de ikke skal tape økonomisk hvis det blir streik. Det hender jo at flyplasser blir stengt, og vi vil håndtere dette som vi pleier med å frakte passasjerer til nærmeste flyplass, hjelpe til med annen transport, ombooking eller penger tilbake, sier Kongsteien.

Flyr ut

Også SAS regner med å få av gårde morgenflyene fredag selv om det blir streik senere på dagen. Deretter vil selskapet hjelpe passasjerene med alternative reiseopplegg og tilbyr ombooking helt fram til 1. september.

– De som ikke reiser på grunn av streiken kan få refundert billettpengene, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen.

SAS har 10.000 passasjerer fra eller til de fem flyplassene som rammes fredag. Av dem 7.500 på Flesland.

– Vi gjør så godt vi kan for å redusere ulempene for passasjerene i en konflikt der vi bare er en tredje part, sier Johansen som forteller at passasjerene vil bli kontaktet med informasjon på mobiltelefon.

Mekling

Gjennom meklingen skal partene forsøke å bli enige om lønnstillegg, ulempetillegg og andre spørsmål i oppgjøret.

Siste meklingsinnspurt startet torsdag morgen, men det blir neppe noen løsning før nærmere midnatt.

Riksmeklingsmann Svein Longva sier at avstanden mellom partene er svært stor. Han ser ikke bort fra mekling på overtid:

– Hvis de ikke har nådd i havn til midnatt og partene mener det er grunnlag for å fortsette, så fortsetter vi. Vi jobber med det målet at vi skal være ferdig innen fristen, men det er ikke alltid det lar seg gjøre, sier riksmeklingsmannen til NTB.

Personvernpolicy