Kan plassere barnefamilier i teltleir

<p>Bulgarsk barnefamilie fra 2001.  Da var det teltleir på Hellerudsletta. Foto: Scanpix. </p>
Bulgarsk barnefamilie fra 2001.  Da var det teltleir på Hellerudsletta. Foto: Scanpix.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er svært kritiske til at barnefamilier skal plasseres i teltleiere i påvente av intervju med Utlendingsdirektoratet (UDI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningeleire

I uke 18 kom det 236 asylsøkere til landet og det er det høyeste tallet siden 2003.

Det er derfor planlagt midlertidig teltinnkvartering på Tanum i Bærum og i Lier i Lierskogen.

Bjarne Håkon Hanssen og justisminister Knut Storberget (Ap) vil torsdag orientere om nye og trolig flere tiltak enn teltleirer som skal settes inn for å begrense asylstrømmen til Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) etablerer innkvartering i telt for å dekke behovet for mottaksplasser for nyankomne asylsøkere på Tanum. Les hele saken.

- Vi er svært kritiske til at barn og barnefamilier skal plasseres i teltleir, sier fungerende generalsekretær, Andreas Furuseth, til ABC Nyheter.

- Ikke enslige barn

Ifølge UDI skal ikke enslige mindreårige plasseres i teltleirer, men det er fortsatt ikke avklart om barnefamilier skal plasseres der.

NOAS mener at teltleir i seg selv ikke er en heldig løsning og de forutsetter at UDI må prøve alle andre mulige løsninger først.

- Jeg har vanskeligheter for å skjønne at det er behov og grunnlag for å plassere barnefamilier i slike leirer, sier Furuseth.

-Har hatt god tid

Han mener at UDI har hatt god tid på seg til å finne alternative innkvarteringer for den 3-6 uker lange tiden asylsøkerne må vente fra ankomst til intervju med UDI.

- Det er lenge siden UDI fikk prognoser om at tilstrømmingen av asylsøkere ville bli mye høyrere i år enn i fjor, sier han.

Fra UDI opplyser de at beredskapsgruppen som har besluttet å ta i bruk teltleire hadde sitt første møte i går, men at det ble vedtatt å få til en plassøkning med 1500 plasser i januar og nye 1500 nylig. De har nå en anbudskonkurranse på 3000 plasser som går ut i slutten av mai.

- Vi synes det er vanskelig å være mot teltleire, for det er usikkert hva som da er alternativet. Skal de bo ute, hvor mange kan man plassere på hvert rom på mottakene? Spør Furuseth.

Begrense

Han sier det ofte er en utfordring å få på plass nye mottak i kommunene.

- Her kan det gjøres tiltak for å få til en bedre dialog, kanskje det trengs en bedre støtteordning for kommunene, sier han.

Bjarne Håkon Hanssen og justisminister Knut Storberget (Ap) vil torsdag orientere om nye og trolig flere tiltak enn teltleirer som skal settes inn for å begrense asylstrømmen til Norge.

Personvernpolicy