Teltleir for asylsøkere

<p>Bulgarske familier i teltleir på Hellerudsletta i 2001. Den gang reagerte man på forholdene til asylsøkerne. Foto: Scanpix. </p>
Bulgarske familier i teltleir på Hellerudsletta i 2001. Den gang reagerte man på forholdene til asylsøkerne. Foto: Scanpix. 

Utlendingsdirektoratet (UDI) etablerer innkvartering i telt for å dekke behovet for mottaksplasser for nyankomne asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Økningen i antall asylsøkere krever ekstra tiltak. Det er derfor planlagt midlertidig teltinnkvartering på Tanum i Bærum og i Lier i Lierskogen. Det er ikke sikkert at de ekstra plassene vil bli tatt i bruk. Men vi gjør dette for å sikre at det til enhver tid finnes et forsvarlig tilbud til de som kommer, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i en pressemelding.

-Allerede neste uke

Klikk for å få en større versjon.Klikk for å få en større versjon.

UDI opplyser til ABC Nyheter at teltleiren kan komme i stand tidligst i neste uke. Arbeidsgruppen er i samtale med de ulike kommunene og skal ha et møte med rådmannen før teltleir blir aktuelt.

Det skal settes opp telt der kan opp til 80 personer innkvarteres. I tillegg planlegges telthaller som kan huse inntil 300 beboere.

Sist UDI brukte teltmottak var i 2002. De opplyser at det ikke vil bli aktuelt å plassere syke mennesker i teltleir, og at de arbeider for å få på plass løsninger som vil gi mest mulig privatliv for asylsøkerne. Enslige barn har egne mottak og vil ikke bli plassert i teltleirene.

Begrense

Bjarne Håkon Hanssen og justisminister Knut Storberget (Ap) vil torsdag orientere om nye og trolig flere tiltak enn teltleirer som skal settes inn for å begrense asylstrømmen til Norge.

Teltleirene skal fungere som transittmottak, som er det første stedet en asylsøker kommer til etter ankomst til Norge. De skal bo her inntil asylintervjuet er gjennomført.

UDI skriver i sin pressemelding at dette er et midlertidig tilbud til de ferdigstiller kontrakter om nye transittmottaksplasser.

-Fullt forsvarlig

- Selv om innkvartering i telt er et fullt forsvarlig tilbud, skulle vi gjerne sett at vi hadde flere plasser i ordinære transittmottak. Etableringen av nye mottak går ikke så raskt som vi skulle ønske. UDI er avhengig av en fleksibel og smidig saksbehandling i kommunene, sier Rustad.
Hun understreker at det er et nasjonalt ansvar å sikre gode tilbud til asylsøkerne.

I uke 18 kom det 236 asylsøkere til landet og det er det høyeste tallet siden 2003.

Til og med uke 18 i år er det registrert 3 212 asylankomster. I fjor var tallet 1 515 på samme tid. De fleste asylsøkerne kommer fra Irak, Eritrea, Russland, statsløse og Serbia.

Personvernpolicy