Hizbollah fester grepet om Libanon

<br><div class="viewNews">Væpnede palestinske barn i Libanons største flyktningleir Ain al-Hilweh benyttet anledningen onsdag til å demonstrere mot opprettelsen av staten Israel for 60 år siden.Foto: Scanpix<br></div>

Væpnede palestinske barn i Libanons største flyktningleir Ain al-Hilweh benyttet anledningen onsdag til å demonstrere mot opprettelsen av staten Israel for 60 år siden.Foto: Scanpix

Både USA og Saudi-Arabia engasjerer seg nå i Libanon-konflikten, men Hizbollah-militsen opptrer selvsikkert etter sine militære triumfer den siste uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush forventer at FN griper inn, samtidig som USA varsler økt press mot Iran og Syria, som er Hizbollahs viktigste støttespillere. Også Saudi-Arabia er kommet på banen og retter sine anklager mot Iran.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal snakker åpent om Hizbollahs «kupp» mot Libanons regjering. – Hvis Iran støtter dette kuppet, vil det få betydning for Teheran-regimets forbindelser med alle arabiske land.

USA viser til FNs sikkerhetsråd, men rådets medlemmer har ikke tidligere klart å bremse fremgangen til Hizbollah, som glatt har ignorert en resolusjon som krever avvæpning av alle militsgrupper i Libanon.

Forhandlinger?

Saudi-Arabia og andre arabiske land har sendt en delegasjon til Beirut som skal trekke alle parter med i forhandlinger. Men alles øyne er rettet mot Hizbollah som virker utrolig sterk og har tatt opp kampen om både det politiske og militære hegemoniet i landet.

– Hizbollah vil snart være spredt over hele Libanon. Militsen vil ikke overlate en eneste strategisk del av landet i hendene på sine såkalte fiender, sier Ahmad Moussali, som er professor ved American University i Beirut og ekspert på islamistgrupper.

Hizbollah har tradisjonelt stått sterkt i Sør-Libanon og var sommeren 2006 i krig med Israel i vel en måned. I tillegg har militsen hatt et sterkt grep om de sørlige delene av hovedstaden Beirut.

Enkelte analytikere mener Iran vil bruke Hizbollah til å gjøre Libanon til et fremskutt strategisk støttepunkt ved Middelhavet.

Den libanesiske hær inntok strategiske punkter i Tripoli tirsdag etter å ha forholdt seg forholdsvis passiv mens Hizbollah foretok det Saudi-Arabia kaller et kupp mot Libanons regjering Foto: ScanpixDen libanesiske hær inntok strategiske punkter i Tripoli tirsdag etter å ha forholdt seg forholdsvis passiv mens Hizbollah foretok det Saudi-Arabia kaller et kupp mot Libanons regjering Foto: Scanpix

Hizbollah-Israel

Etter de siste dagers kamphandlinger har Hizbollah sikret seg kontroll over store deler av Beirut med flyplassen og havneområdene. I tillegg har militsen tatt kontroll over hovedferdselsåren mellom Beirut og den strategiske Bekaa-dalen.

Hizbollahs hovedfiende er fortsatt Israel, og militsens leder Hassan Nasrallah kaller regjeringen til statsminister Fouad Siniora «dresskledde israelere som snakker arabisk».

Siniora har støtte fra de vestlige land, noe som er en torn i øyet på Hizbollah. Regjeringen er støttet av sunnimuslimene, de kristne og druserne, men enkelte drusergrupper har skilt seg ut og støtter sjiamuslimske Hizbollah.

Libanon har i mange år vært preget av «alles kamp mot alle». Nå har Hizbollah benyttet tiden godt, styrket seg militært og inngått politiske allianser – hele tiden med Syria og Iran i ryggen.

Hizbollah måtte nedkjempe druserne i de strategiske Chouf-fjellene øst for Beirut for å sikre kontroll over hovedveien til Bekaa-dalen. Men Nasrallah er ikke interessert i å fjerne druserlederen Waleed Jumblatt selv om han støtter Siniora.

Libanons hær

USA og president Bush vil styrke den libanesiske hæren slik at den blir i stand til å avvæpne Hizbollah, som i amerikanernes øyne har opptrådt i strid med folkets interesser og har destabilisert Libanon.

Libanon har fungert som land bare når den fine og avstemte balansen mellom ulike religiøse og etniske grupper har virket tilfredsstillende. Slik er ikke situasjonen nå, og selv hæren har virket unnvikende mens Hizbollah har gjennomført sitt «kupp».

Nå er hæren i ferd med å gå i stilling, men spørsmålet er om de militære lederne har ventet for lenge. Hæren blir nå ansett som den eneste maktfaktoren som kan hindre fullstendig kaos i landet, men den er neppe lenger noen nøytral aktør. (©NTB)

Personvernpolicy