Valgskred for Clinton; men trolig for sent

<p>Primærvalget i West Virginia ble en stor seier for Hillary Clinton. Foto: Scanpix</p>
Primærvalget i West Virginia ble en stor seier for Hillary Clinton. Foto: Scanpix

Hillary Clinton vant med hele 66 prosent av stemmene mot Barack Obamas 27 prosent i West Virginia, med 72 prosent av stemmene opptalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Foto: ScanpixFoto: Scanpix


Men det er sannsynligvis for sent for Clinton. Obama synes i hvert fall å mene det. Allerede før resultatene begynte å komme inn i nattens primærvalg, hadde Obama allerede reist videre til Missouri og holdt det som hørtes ut som åpningstalen på hans valgkamp mot republikaneren John McCain.
Obama har brukt minimalt med tid, krefter og ressurser i West Virginia der det bare var 37 delegater å vinne, vel vitende om at selv nå når Clinton har vunnet de fleste av disse er det ikke nok til å ta igjen Obamas forsprang.

Røde varsellamper

Primærvalget i West Virginia ble dermed en stor seier for Hillary Clinton, men det var neppe et avgjørende tap for Barack Obama. Resultatet fikk likevel noen røde varsellamper til å blinke i Obamas kampanjeorganisasjon når det gjelder hans evne til å vinne kampen om Det hvite hus i november.

West Virginia har tradisjonelt vært en delstat som har gitt sin støtte til den som til slutt har vunnet valgkampen. Et viktig eksempel var John F. Kennedys seier i delstaten i 1960, da hans kandidatur virkelig skjøt fart. Hubert Humphrey trakk seg, Kennedy vant nominasjonen og slo Richard Nixon knepent ved presidentvalget. På samme måte sa Hillary Clintons kampanjeleder i natt at «det er i West Virginia det begynner».

Obama leder

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Etter primærvalget i West Virginia har Obama vunnet 1881 delegater mot Clintons 1713 delegater, etter at CNN har anslått at Clinton fikk med seg 16 og Obama sju delegater fra West Virginia. Den som skal vinne må nå 2025 delegater. Ifølge de politiske ekspertene er det høyst usannsynlig, nærmest umulig, for Clinton å ta igjen Obamas forsprang, selv om hun mot formodning skulle vinne alle de resterende fem primærvalgene.

Velgersammensetningen er annerledes enn i de fleste andre stater i USA. West Virginia har flere industri- og kullgruvearbeidere enn i landet som helhet, og befolkningen er eldre enn gjennomsnittet. Det er et kjent problem i West Virginia, at ungdommen reiser ut fordi de ikke finner den type jobber de ønsker i sin hjemstat. Samtidig er det en delstat som er uvanlig «hvit» med bare rundt tre prosent afroamerikanske velgere.


For Clinton, ikke Obama

Et spesielt problem synes å være at et flertall av dem som stemte på Clinton i West Virginia, sier at de ikke vil stemme på Obama ved presidentvalget. En av grunnene de oppga var at de følte at de omstridte og tilsynelatende upatriotiske uttalelsene fra Obamas prestevenn Jeremiah Wright egentlig også er tanker som Obama bærer innerst inne, slik at Obama ikke er til å stole på. Hvis Obama blir demokratenes kandidat og dette er følelser som ennå vil gjøre seg gjeldende under valgkampen til høsten, da har Obama og demokratene et alvorlig problem.

I intervjuer med velgerne som hadde avgitt sine stemmer, viser det seg at økonomien var viktigste valgkampsak, og at Hillary Clinton var den kandidaten som nådde best fram til velgerne med sine argumenter. Jo mer de enkelte velgerne var berørt av de økonomiske nedgangstidene i USA, jo mer sannsynlig var det at de hadde stemt for Clinton.

Clinton sterkest blant arbeiderne

Alt dette viser at Clinton står sterkest blant den amerikanske arbeiderklassen, særlig blant de eldre, hvite arbeiderne. Samtidig betyr det at Obama står tilsvarende svakt blant disse tradisjonelle demokratiske velgergruppene. Det neste primærvalget er i Kentucky, hvor velgersammensetningen er ganske lik den i West Virginia. Dermed har Hillary Clinton fått vist hvorfor hun mener hun bør fortsette valgkampen, fordi det er viktige velgergrupper som ønsker henne som kandidat. Andre mener hun bør trekke seg ut for å bidra til å gjenforene partiet og starte demokratenes valgkamp mot den republikanske kandidaten John McCain.

Tallenes tale viser at Obama har vunnet flest avgitte stemmer i primærvalgkampen. Han har også vunnet flest delstater, og stadig flere av de ubundne delegater sier at de vil stemme på Obama ved valget av partiets presidentkandidat. Det er nå bare fem primærvalg igjen; Kentucky og Oregon (20/5), Puerto Rico (1/6), Montana og South Dakota (3/6). Her viser meningsmålingene at Clinton sannsynligvis vinner i Kentucky mens Obama leder i Oregon. Det blir hard kamp om Puerto Rico, hvor Hillary Clintons datter Chelsea allerede er og dit Barack Obamas hustru Michelle reiser om noen dager. I de to siste primærvalgene, i begynnelsen av juni i Montana og South Dakota, er det ventet at Obama vil gjøre det bra.

Hva med Florida og Michigan?

Minst like viktig som West Virginia, vil de to delstatene Florida og Michigan bli når det republikanske partiets regelkomité lørdag 31. mai skal møtes i Washington for å avgjøre hvordan disse to delstatene skal bli representert på nominasjonsmøtet i Denver i august. Disse arrangerte sine primærvalg i januar i strid med partiets regler, til tross for at partiledelsen gjorde det klart at de da ville miste sine delegater. Dermed forpliktet kandidatene seg til ikke å føre valgkamp i disse to delstatene, og Obama tok endog sitt navn bort fra stemmesedlene i Michigan. De to kandidatene fikk likevel stemmer, og med Hillary Clinton som den overlegent best kjente kandidaten av de to etter åtte år sin førstedame i Det hvite hus, fikk flest stemmer.

Nå mener Clinton og hennes kampanjefolk at primærvalgene likevel skal telle, og at hun som ”valgvinner” bør få delegatene. Partiets ledelse sier at de ikke kan forandre reglene halvveis i løpet, mens Clinton sier at de til sammen 2,3 millioner velgere som deltok i de to primærvalgene, må få telle. Men hvordan delegatene skal fordeles, er det skal regelkomitéen som skal avgjøre. Delstatene Michigan og Florida representerer til sammen 367 delegater.

Uten Michigan og Florida må en av kandidatene oppnå 2025 delegater for å bli erklært som vinner, men hvis Michigan og Florida også skal telle med, må vinneren nå opp til 2209 delegater.

Uklokt av Obama?

Spekulasjonene går allerede høyt om det var uklokt av Obama å bare så vidt være innom West Virginia i valgkampen og dermed la Clinton få regjere alene på den politiske arena før primærvalget. På den annen side har Obama sett at McCain har fått presentere seg ubestridt som ”the next president” – uten å bli motsagt.

Foto: ScanpixFoto: ScanpixI går tok Obama til motmæle fra Missouri, fordi det er en av de delstatene Obama mener han må vinne i valgkampen mot McCain. Han drar derfra videre til Michigan for å gå i gang med å presentere sitt kandidatur og sine argumenter nettopp overfor velgergrupper som valget i West Virginia viser at han hittil ikke har nådd fram til.

Neste fase

Obama har derfor i praksis tyvstartet på neste fase i presidentvalgkampen, fordi han vil prøve å ta igjen noe av det forspranget McCain har fått mens demokratene har kranglet seg imellom. Nå er Obama mest opptatt av å skape sin lovede koalisjon av demokrater, uavhengige velgere og liberale republikanere, og da må han også ha med seg arbeiderklassens velgere i sitt eget parti.

Og neste fase, det er selve kappløpet om Det hvite hus; om hvem som skal lede verdens mektigste nasjon de neste fire år – og hva slags USA vi vil få etter at George Bush flytter ut av Det hvite hus.

Personvernpolicy