Vil ha obligatorisk skolegang for femåringer

<p>Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) ble avbrutt i intervjurunden av Johannes 5 år som hadde fanget en maur og en edderkopp. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX </p>
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) ble avbrutt i intervjurunden av Johannes 5 år som hadde fanget en maur og en edderkopp. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell valgte mønsterbarnehagen Øståsen i Son for å presentere SVs nye valgsak om obligatorisk skolegang for femåringer tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Femåringene i Øståsen barnehage i Vestby i Akershus gjorde store øyne da kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) besøkte lekeplassen tirsdag.

Omfavnet av ministre og flankert av et fullsatt pressekorps, sang femåringene lystig en hjemmelaget vise om skolelivets gleder. Alt var bare lek og moro til en liten jente raskt minte både ministre og presse om anledningen til besøket med utbruddet, «nei nå ble det veldig kaos her».

Ny valgsak

De siste fem årene har det kommet 66.000 nye barnehageplasser. Men fremdeles er det et stykke igjen før regjeringen innfrir løftet om full barnehagedekning. Likevel stiller SV til valg med en ny kampsak som gjelder de minste, obligatorisk skolegang for femåringer.

– Det er en fordel hvis alle har et visst grunnlag før første skoledag. Vi ser i dag at noen barn som begynner i grunnskolen for eksempel ikke kan norsk, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB.

Barnehagedekning

Femåringene skal få strukturert undervisning i matematikk og lesing.

– Dette blir ikke en tidligere skolestart. Det skal ikke være en fast læreplan med kompetansekrav. Men heller en kvalitetssatsing på det tilbudet som allerede eksisterer. En styrking av språk og sosiale ferdigheter, sier Solhjell.

Tibudet som eksisterer varierer derimot fra barnehage til barnehage. Og ikke minst, de stedene hvor det fortsatt ikke er nok barnehageplasser.

– Vi er nå en hårsbredd fra løfte om full barnehagedekning. Dette nye forslaget kan ikke gjennomføres før godt ut i neste stortingsperiode. Først må det utredes, så må vi få opp andelen førskolelærere, sier Solhjell.

Gratis tilbud

For at tilbudet skal være obligatorisk må det være gratis, slår kunnskapsministeren fast. Men hvor stor regningen blir er uvisst.

– Dette vil ikke bli særlig dyrt i forhold til mange andre store reformer. Nøyaktige tall har vi ikke ennå, men vi snakker ikke i milliardklassen, sier han.

Mye avhenger av hvor mange timer i uken som blir avsatt til skolegang. Solhjell ønsker å tilby minst tolv timer i uken med obligatorisk skole i barnehagen. Men SV ønsker at det på sikt kan bli 20 timer i uken.

Strenge krav

Ifølge kunnskapsministeren må barnehagene få et betydelig kunnskapsløft for å gjennomføre en slik reform.

– Vi trenger flere pedagogisk utdannede førskolelærere. Heldigvis er det kraftig vekst i søkere til utdanningen, sier Solhjell.

Øståsen barnehage er en god illustrasjon for SVs visjon. Der er fire ansatte på hver aldersavdeling, og to pedagoger på avdelingen for de største barna.

Pedagogisk leder Liv Engelund i Øståsen mener barnehagene er godt skodd for oppgaven. I fjor begynte avdelingen med både språk- og matematikkundervisning.

– Vi har sett gode resultater av vårt opplegg. Dette er skoletid og ikke bare spill og lek. De skal sitte stille og følge med, sier Engelund. (©NTB)

Personvernpolicy