- Staten kan ikke opprettholde spillemonopolet

<p>Advokat Jan Magne Juul-Langseth (til v.) som representerer spilleselskapet Ladbrokes og advokat Ketil Bøe Moen hos Regjeringsadvokaten på plass i Oslo tingrett tirsdag morgen. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)</p>
Advokat Jan Magne Juul-Langseth (til v.) som representerer spilleselskapet Ladbrokes og advokat Ketil Bøe Moen hos Regjeringsadvokaten på plass i Oslo tingrett tirsdag morgen. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten ikke kan opprettholde det norske spillemonopolet, sa advokat Jan Magne Juuhl-Langseth i Oslo tingrett tirsdag med henvisning til en uttalelse fra EFTA-domstolen.

Juuhl-Langseth er prosessfullmektig for det britiske spilleselskapet Ladbrokes. Det har stevnet staten for å komme inn på det norske spillemarkedet. Der har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto i dag monopol med en samlet omsetning på 13 milliarder kroner i året.

De to monopolselskapene støtter norsk idretts- og kulturliv og hestesport med milliarder av kroner i året. Av en omsetning på 9,8 milliarder kroner i 2006 satt Norsk Tipping igjen med et driftsoverskudd på 2,7 milliarder kroner som kommer norsk idrett og kultur til gode. Norsk Rikstoto omsatte for 3,2 milliarder kroner i 2007 og hadde et driftsoverskudd på 188 millioner kroner.

I strid med EØS

Ifølge Juuhl-Langseth mener EFTA-domstolen at det norske monopolet ikke kan begrunnes med at overskuddene går til allmennyttige og veldedige formål. Heller ikke bekjempelse av spilleavhengighet eller å hindre kriminalitet i forbindelse med spillevirksomhet kan rettferdiggjøre statlig spillemonopol. Det er i strid med de økonomiske frihetene som følger av EØS-avtalen, understreket Juuhl-Langseth i sitt innledningsforedrag i retten.

Uttalelsen fra EFTA-domstolen er gitt i forbindelse med at Oslo tingrett har bedt domstolen om en utredning av hvilke rettsregler retten skal ta utgangspunkt i når den skal avgjøre striden mellom Ladbrokes og staten i monopolspørsmålet. Striden startet i 2004 da Ladbrokes fikk avslag da selskapet søkte om å få begynne spillevirksomhet i Norge.

Sendetid i NRK

I sitt innledningsforedrag sa Juuhl-Langseth at heller ikke moralsk motvilje mot profitt fra pengespill kan begrunne det norsk spillemonopolet. Og moralsk fordømmelse av pengespill finner man i hvert fall ikke i markedsføringen av spill fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Disse selskapene har egen sendetid i NRKs fjernsynssendinger, og reklamefilmer for Norsk Tipping blir også premiert i reklamebransjen for hvor gode de er, påpekte han i retten.

- Disse selskapene bombarderer publikum med spillereklame, og det er ikke noe som tyder på at det er farlig eller umoralsk å tippe i reklamefilmene for Norsk Tipping, sa Juuhl-Langseth i retten.

Profittmaksimering

I sitt innledningsforedrag konsentrerte han seg om markedsføringen til Norsk Tipping, som årlig overfører 1,7 milliarder kroner til sine 4.000 kommisjonærer, og der følgelig privat profitt er sterkt inne i bildet, ga han uttrykk for.

- Det er profittmaksimering disse selskapene driver med, og staten som eier og kontrollør befinner seg i en dobbeltrolle, sa Juuhl-Langseth i Oslo tingrett tirsdag.

Retten har satt av 10 dager til å behandle søksmålet fra Ladbrokes mot den norske staten. (©NTB)

Personvernpolicy