Graver etter tusenvis av savnede

<p>En elev ved Wudu barneskole i Mianzhu i den jordskjelvrammede Sichuan-provinsen klamrer seg til hånden til en redningsarbeider. Jordskjelvet mandag har tatt minst 2.000 liv bare i Mianzhu (Foto: Reuters/SCANPIX) </p>
En elev ved Wudu barneskole i Mianzhu i den jordskjelvrammede Sichuan-provinsen klamrer seg til hånden til en redningsarbeider. Jordskjelvet mandag har tatt minst 2.000 liv bare i Mianzhu (Foto: Reuters/SCANPIX)

Tildekte lik ligger på rekke og rad mens redningsmannskaper fortsetter å lete etter overlevende i ruinene etter jordskjelvet i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50.000 soldater er satt inn i redningsarbeidet, blant dem kinesiske spesialstyrker. Men håpet om å finne overlevende svinner etter hvert som tiden går.

– Overlevende kan klare seg en stund. Det er ikke tid for å gi opp ennå, sa Wang Zhenayo, sjef for katastrofeberedskapen ved departementet for sivile saker, tirsdag.

Det offisielle dødstallet var tirsdag kveld oppe i over 12.000, mens titusener fremdeles var savnet og begravd under sammenraste bygninger.

Bare 58 overlevende var da hentet ut fra ruiner rundt om i det jordskjelvrammede området, ifølge det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

Kraftige ødeleggelser

I byen Dujiangyan, halvveis mellom Chengdu og Wenchuan, preget kraftige ødeleggelser bybildet. Bygninger ligger i ruiner og mange døde ligger langs gatene.

Mange innbyggere klamret seg til noen få eiendeler og oppholdt seg nær sine ødelagte hus. Andre søkte ly mot kraftig regn i midlertidige telt.

– Her bodde minst 60-70 gamle mennesker og barn, sier sykepleieren Huo og peker på et sammenrast hus. – Hvordan kunne de overleve dette?

Dette er også byen der anslagsvis 900 skolebarn mistet livet da skolene deres raste sammen mandag.

Statsminister Wen bøyde seg tre ganger i sorg før redningsarbeidere brakte ut de første 50 døde.

– Vi finner fortsatt overlevende, sier en redningsarbeider. – Men svært mange er døde.

Desperate foreldre forsøker å presse seg gjennom en rekke av soldater som står rundt skolen for å finne ut hva som er skjedd med deres egne barn.

På en annen skole som også raste sammen, er under 100 av 420 elever funnet i live, ifølge Xinhua.

Saken fortsetter under bildet

Kinesiske soldater forsøker å rydde unna ruiner av en skole i byen Dujiangyan etter jordskjelvet. Mange hundre skolebarn er trolig omkommet under den sammenraste bygningen. Foto: REUTERS/SCANPIXKinesiske soldater forsøker å rydde unna ruiner av en skole i byen Dujiangyan etter jordskjelvet. Mange hundre skolebarn er trolig omkommet under den sammenraste bygningen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Uvær

Kraftig regn og et tykt skylag over provinsen gjorde det vanskelig å bruke helikoptre og fallskjermstyrker i redningsarbeidet.

Et døgn etter det kraftige jordskjelvet klarte redningsmannskaper endelig å komme seg fram til fylket Wenchuan, hvor skjelvet hadde sitt episenter.

Terrenget er ulendt, og ettersom flere av veiene er sperret av ras, har redningsarbeiderne måttet ta seg fram til fots.

– Vi gjør vårt ytterste for å åpne veier fram til episenteret og redde folk som er rammet i området. Men for tiden har vi store vansker med å gjennomføre redningsarbeidet, sa statsminister Wen Jiabao ifølge Xinhua.

Kommunistpartiets leder i Wenchuan sier at det er enormt behov for nødhjelp.

– Vi trenger øyeblikkelig telt, mat, medisiner og satellittelefoner, sa kommunistlederen Wang Bin.

– Vi trenger også leger og sykepleiere.

Ja til hjelp

Kinesiske myndigheter vil ta imot hjelp fra utlandet etter jordskjelvet sørvest i landet. Mange land, blant andre USA og Japan, har tilbudt seg å hjelpe etter at det kraftige skjelvet rammet provinsen Sichuan mandag.

Ifølge talsmann for utenriksdepartementet Qin Gang vil myndighetene ta kontakt med aktuelle land og organisasjoner.

Talsmannen har ingen opplysninger om hva slags hjelp Kina ønsker, om det kun er snakk om nødhjelp eller om man også vil slippe inn utenlandske eksperter. (©NTB)

Personvernpolicy