Fotosamling til 75 millioner kroner

<p>(Foto: Sparebankstiftelsen DnB NOR) </p>
(Foto: Sparebankstiftelsen DnB NOR)

Oslo Sparebankstiftelsen DnB NOR har kjøpt Arne Knudsens fotosamling med nærmere fire millioner fotografier for 75 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fotografiene dokumenterer norsk historie. Motivene er fra betydningsfulle begivenheter, hverdagsliv og byggingen av den norske industrien fra andre verdenskrig og fram til i dag, sier Arne Knudsen. Forutsetningen for at han solgte samlingen var at den skulle forbli samlet, at den skulle gjøres tilgjengelig og godt ivaretatt for framtiden.

Spionkamera

Samlingen består av nesten fire millioner fotografier fra 1880 og fram til i dag, i tillegg til fototeknisk utstyr og filmmateriale fra mer enn 300 dokumentarfilmer.

Blant fotoutstyret i samlingen er det små spionkameraer som Stasi brukte i sin etterretning og små knapphullskameraer som ble brukt som skjult kamera. Mange av fotoapparatene som Knudsen har tatt vare på viser utviklingen de siste 50 årene.

Hele samlingen vil bli tilgjengelig for alle ved Norsk Teknisk Museum i Oslo, men det er også planlagt «vandreutstillinger» over store leder av landet.

- Samlingen fortjener å bli sett og tatt i bruk og vi er glade for avtalen med Teknisk Museum. Museet har mange besøkende i tillegg til fagfolk som kan forvalte fotosamlingen på best mulig måte, sier Frode Helgerud, direktør i Sparebankstiftelsen DnB NOR.

Utstillinger

Teknisk Museum vil ha disposisjonsrett over samlingen i minimum 50 år, og det skal legges til rette for at samlingen skal bli sett av flest mulig.

- Skoleelever, forskere, hobbyhistorikere og museer kan få tilgang på dette unike materialet. Vi satser også på å bruke samlingen som utgangspunkt for flere utstillinger, sier direktør ved Norsk Teknisk Museum, Hans Weinberger. (NTB)

Personvernpolicy