Utslippsrekord for klimagasser

Utslippsrekord for klimagasser
Utslippsrekord for klimagasser

Norge har aldri sluppet ut så mye klimagasser som i fjor. Og nå spår SSB flere rekordår fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om utslippene

Totale utslipp i 2007: 55,0 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Økning fra 2006: 1,5 millioner tonn eller 2,7 prosent

Økning fra 1990: 11 prosent

Melkøya: 1,6 millioner i 2007 (vanlig drift: 1 millioner tonn)

Totalt for olje- og gassproduksjon: 14,4 millioner tonn

En økning på 11 prosent fra 2006 og nær dobling fra 1990

Totalt for industrien: 14,7 millioner tonn

Totalt for transport: 14,2 millioner tonn

Resten: 11,6

En CO2- ekvivalent er en mengde gass som tilsvarer den klimaeffekten som CO2 har.

I dag presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) foreløpige tall for 2007 og en beregning av utslippene fram mot 2012.

Utsiktene er svært dystre.

2007 ble et rekordår med hele 55 tonn CO2- ekvivalenter. Økningen fra 2006 var på 3 prosent og hele 11 prosent fra 1990.

Klimasynderne

StatoilHydros LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest pekes ut som en av de viktigste grunnene til de store utslippene. Hovedårsaken til utslippshoppet var tekniske problemer i forbindelse med oppstarten som gjorde at store mengder gass har måtte brennes. Det førte til at utslippene fra anlegget i fjor var på 1,6 millioner tonn.

Og det blir ikke noen bedring med det første. De har allerede søkt om utslippstillatelse for 1,5 millioner tonn for første halvår. Blir det godkjent vil det øke de totale norske utslippene med 5 prosenter.

Krever kontroll

- Statoil-Hydro har ingen kontroll over Melkøya. Det viktigste regjeringen gjør nå er å stille krav til en CO2-håndtering og vi mener StatoilHydro bør ta regningen for det selv, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, til ABC Nyheter.

Samtidig som SSB la fram sin klimagass-statistikk la Statoil-Hydro fram et knallsterkt resultat for første kvartal på hele 16 milliarder. Les mer om det her.

- De har fått altfor frie tøyler, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom, til ABC Nyheter.

- Dette må få konsekvenser for nye søknader om oljeutbygginger, mener hun.

1,4 milliarder

Gjennom Kyoto-avtalen har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene til gjennomsnittelig drøyt 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter fra 2008 og frem til 2012.

- Vi kommer til å ligge rundt sju millioner tonn CO2-ekvivalenter over målene i Kyoto-protokollen, sa avdelingsdirektør Torstein Bye da han la fram rapporten i dag.

Hans beregninger gir oss et utslipp på 57,4 millioner tonn i 2012. Det er 15 prosent over Kyoto-målet. Og selv om det høres mye ut, mener SSB at 2012 kommer til å være et godt år, for de regner med rekordår i 2008-11 på grunn av oppstart av gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad.

Disse kraftverkene er planlagt renset delvis innen 2012. Men likevel vil det koste Norge 1,4 milliarder kroner i året hvis vi skal kjøpe oss ut av Kyoto-målet.

- Og da har vi ikke sett på de politiske målene om å overoppfylle Kyoto-protokollen med 10 prosent og å ta 2/3 av kuttene her hjemme, sier Bye til ABC Nyheter.

Trykk på bildet for en større versjon.Trykk på bildet for en større versjon.

Han tror det blir svært vanskelig å gjøre noe med utslippene innen 2012.

- Da må det noe radikalt til, sier han.

Ikke bare Kyoto-tall

Betydelige utslipp fra internasjonal luft- og sjøfart regnes ikke med i Kyoto-protokollen, fordi man ikke har kommet til enighet om hvordan det skal regnes. Tas utslippene herfra med i tallene, kommer de til å bidra med en formidabel økning og kan utgjøre opptil over 40 prosent av de samlede klimautslippene.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har tidligere sagt at han ønsker at Norge skal være en pådriver for å ta med internasjonal skipstrafikk i protokollen. SSB har beregnet Norges utslipp til å være rundt 10-20 millioner tonn, mens FN tidligere har lagt fram tall på rundt 45- 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Personvernpolicy