Menneskehandlere utnytter syklonofre i Burma

<p>En kvinne deler maten sin med buddhistmunker i Kundangon-distriktet i det sørlige Burma. (Foto: Scanpix) </p>
En kvinne deler maten sin med buddhistmunker i Kundangon-distriktet i det sørlige Burma. (Foto: Scanpix)

Menneskehandlere forsøker å utnytte de svakeste og mest sårbare ofrene for syklonen i Burma: Barna. To personer er pågrepet, mistenkt for såkalt trafficking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskesmuglere prøver ofte å verve mindreårige til prostitusjon eller slavelignende husarbeid. Mange de to millioner overlevende som er hjemløse etter syklonen Nargis’ herjinger i Burma i begynnelsen av måneden, er barn.

– Dette kommer ikke uventet, trafficking er et helt vanlig fenomen i fasen rett etter en naturkatastrofe. Traffickere får lett tak i barn som er kommet bort fra sine pårørende, sa Katy Barnett i hjelpeorganisasjonen Redd Barna til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Døde

Ifølge burmesiske myndigheter har rundt 62.000 mennesker mistet livet i syklonkatastrofen i Burma, og ifølge Redd Barna er minst 40 prosent av disse barn. Militærregimet i Rangoon tvinger tusener av overlevende familier til å flytte til andre områder av landet.

Hjelpearbeidere begynner nå å komme fram til de mest avsidesliggende delene av katastrofeområdet, ble det meldt tirsdag. Til tross for store ødeleggelser har det samtidig vært mulig å bygge opp et senter for hjelpetjenester i havnebyen Labutta.

– Situasjonen her er ytterst dramatisk, sier Birke Herzbruch fra den tyske organisasjonen Malteser Hilfsdienst. Labutta ligger i elva Irrawaddys delta, som ble hardere rammet av Nargis enn noen annen burmesisk region.

Krav

Burmesiske medier, som regnes som militærregimets lydlige talerør, gjentok tirsdag nok en gang at utenlandske hjelpearbeidere ikke er ønsket i landet. Regimet avviser stadig sterkere internasjonale krav om at det må ta imot nødhjelp.

– Nasjonen har ennå ikke behov for faglærte hjelpearbeidere, mener viseadmiral Soe Thein ifølge en artikkel i avisen Burmas Nye Lys. – Folkets behov etter stormen er til en viss grad allerede oppfylt, hevder han.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs president George W. Bush er blant de internasjonale lederne som har uttrykt harme over de burmesiske generalenes holdning. To nye flylaster med amerikansk nødhjelp sto klare for transport til Burma tirsdag. (©NTB)

Personvernpolicy