Clinton sikrer seg West Virginia

<p>Senator Barack Obama nøyde seg med et eneste valgkampbesøk i West Virginia før Demokratenes nominasjonsvalg. Rivalen Hillary Clinton har trolig sikret seg delstaten. Foto: Scanpix</p>
Senator Barack Obama nøyde seg med et eneste valgkampbesøk i West Virginia før Demokratenes nominasjonsvalg. Rivalen Hillary Clinton har trolig sikret seg delstaten. Foto: Scanpix

Senator Barack Obama nøyde seg med et eneste valgkampbesøk i West Virginia før Demokratenes nominasjonsvalg. Rivalen Hillary Clinton har trolig sikret seg delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Obama mangler vel 150 delegater på å få det nødvendige flertall på 2.025 når landsmøtet i slutten av august skal velge partiets presidentkandidat. Han mener å ha seieren i lomma, men kan ikke sikre seg seieren i de resterende nominasjonsvalgene. Superdelegatene vil avgjøre.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Mens Obama prioriterer valgkamp i viktige svingstater som Missouri, Florida og Michigan, har Clinton trålet West Virginia på kryss og tvers. Hennes ledelse har ligget på 30-40 prosentpoeng, men selv om hun sikrer seg gruvestaten, blir også hun avhengig av superdelegatene.

Komfortabel ledelse

Clinton leder også komfortabelt i Kentucky som holder nominasjonsvalg neste tirsdag. Men hennes håp knytter seg ikke til de resterende nominasjonsvalgene, men til den endelige beslutningen om hva som skal skje med delegatene fra Florida og Michigan.

Hvis de delegatene får telle med, trengs det 2.209 delegater for å hale seieren i land. De to nøkkelstatene ble fratatt stemmerett på landsmøtet etter å ha trosset partiledelsens oppsatte skjema for nominasjonsvalg. Clinton drev valgkamp i begge statene og vant stort.

Fortsatt flokker superdelegatene seg om Obama, og bare sist uke sikret han seg 26 nye stemmer. Han leder nå i antall superdelegater, men fortsatt har vel 200 av disse partitoppene ikke bestemt seg for hvilken kandidat de vil støtte.

Historisk parallell

Clinton legger stor vekt på en seier i West Virginia, som er en av USAs viktige kullgruvestater med en meget betydelig hvit arbeiderklasse – hennes kjernevelgere.

New York-senatoren mener å ha historien på sin side.

– Jeg vil bare minne dere om at ingen demokrat siden 1916 har vunnet Det hvite hus uten først å vinne nominasjonsvalget i West Virginia, sa hun i Charleston mandag kveld.

Obama er mest opptatt av å finpusse strategien mot Republikanernes presidentkandidat John McCain. I en meningsmåling fra Washington Post/ABC News har Obama en knapp ledelse på 51-44 prosentpoeng over McCain.

McCain får solid oppslutning selv om 8 av 10 amerikanere mener utviklingen i USA beveger seg i helt feil retning. Men McCain har gjentatte ganger understreket at han vil legge om politikken fra Bush-administrasjonen. (©NTB)

Personvernpolicy