Voldsomt uvær hindrer redningsarbeid i Kina

<br><div class="viewNews">En elev ved Wudu barneskole i Mianzhu i den jordskjelvrammede Sichuan-provinsen klamrer seg til hånden til en redningsarbeider.  (Foto: Reuters/SCANPIX)</div>

En elev ved Wudu barneskole i Mianzhu i den jordskjelvrammede Sichuan-provinsen klamrer seg til hånden til en redningsarbeider.  (Foto: Reuters/SCANPIX)

Storm og regn skaper store vansker for redningsarbeidet i de jordskjelvrammede områdene i Kina. 50.000 soldater er satt inn, blant dem kinesiske spesialstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Kinesiske medier antyder at antallet ofre vil stige kraftig. Det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua meldte at 10.000 er begravd i Mianzhu-området i Sichuan-provinsen.

Alle foto ScanpixAlle foto Scanpix

Redningsarbeidere kom tirsdag endelig fram til skjelvets episenter i Wenchuan fylke. Samtidig rammet et kraftig etterskjelv tirsdag provinshovedstaden Chengdu i Sichuan, sørvest i Kina. Skjelvet fikk kontorarbeidere til å løpe ut på gaten i panikk, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Uvær

Kraftig regn og et tykt skylag over provinsen gjorde at helikoptre som er sendt til området ikke kunne brukes tirsdag.

Fallskjermstyrker fra Kinas væpnede styrker, Folkets frigjøringshær, kunne heller ikke brukes og måtte avlyse en planlagt operasjon for å komme fram til de mest utsatte områdene på grunn av kraftig storm, ifølge Xinhua.

– Vi gjør vårt ytterste for å åpne veier fram til episenteret og redde folk som er rammet i området. Men for tiden har vi store vansker med å gjennomføre redningsarbeid

et, sa statsminister Wen Jiabao ifølge Xinhua.

Kraftige ødeleggelser

I byen Dujiangyan, halvveis mellom Chengdu og Wenchuan, preget kraftige ødeleggelser bybildet. Bygninger ligger i ruiner og mange døde ligger langs gatene, ofte bare delvis tildekket.

Et stort antall soldater og redningspersonell preget gatene, men mange innbyggere klamret seg til noen få eiendeler og oppholdt seg nær sine ødelagte hus. Andre søkte ly mot kraftig regn i midlertidige telt.

– Her bodde minst 60-70 gamle mennesker, og barn, sier sy

kepleieren Huo og peker på et sammenrast hus. – Hvordan kunne de overleve dette?

Skolebarn

Dette er også byen der anslagsvis 900 skolebarn mistet livet da skolene deres raste sammen mandag.

Statsminister Wen bøyde seg tre ganger i sorg før redningsarbeidere brakte ut de første 50 døde.

– Vi finner fortsatt overlevende, sier en redningsarbeider. – Men svært mange er døde.

Desperate foreldre forsøker å presse seg gjennom en rekke soldater som står rundt skolen for å finne ut hva som er skjedd med deres egne barn.

På en annen skole som også raste sammen, er under 100 av 420 elever funnet i live, ifølge Xinhua.

Episenter nådd

Kommunistpartiets leder i fylket Wenchuan, episenteret for det voldsomme jordskjelvet, sier at det er enormt behov for nødhjelp.

– Vi trenger øyeblikkelig telt, mat, medisiner og satellittelefoner, sa kommunistlederen Wang Bin.

– Vi trenger også leger og sykepleiere.

Kinas statsminister Wen Jiabao ga Kinas militære ordre om å åpne veien fram til Wenchuan, og om lag 1.300 redningsarbeidere nådde tirsdag fram. Wenchuan ligger ca. 100 kilometer fra provinshovedstaden Chengdu.

Soldater og helsearbeiderne kom fram et døgn etter at skjelvet rammet. Terrenget er ulendt, og ettersom flere av veiene er sperret av ras, har redningsarbeiderne måttet ta seg fram til fots.

Ja til hjelp

Kinesiske myndigheter vil ta imot hjelp fra utlandet etter jordskjelvet sørvest i landet. Mange land, blant andre USA og Japan, har tilbudt seg å hjelpe etter at det kraftige skjelv

et rammet provinsen Sichuan mandag.

Ifølge talsmann for utenriksdepartementet Qin Gang vil myndighetene ta kontakt med aktuelle land og organisasjoner.

Talsmannen har ingen opplysninger om hva slags hjelp Kina ønsker, om det kun er snakk om nødhjelp eller om man også vil slippe inn utenlandske eksperter. (©NTB)

Personvernpolicy