Lenket seg fast til giftlekter

<p>Bildet er fra en av Neptuns tidligere aksjoner. (Foto: stopp-giftdumpingen.org) </p>
Bildet er fra en av Neptuns tidligere aksjoner. (Foto: stopp-giftdumpingen.org) 

To aksjonister lenket seg fast til en dumpelekter på vei til deponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø

Les mer om miljø i ABC Nyheter.

- Vi har entra en lekter for å stoppe den fra å dumpe giftstoffer i fjorden, sier aksjonist Frank Hugo Storelv fra miljønettverket Neptun til ABC Nyheter.

- De har tatt lekteren tilbake til havn og fortøyd den. Vi har fått beskjed fra politiet om å fjerne oss, men det nekter vi å gjøre.

Lekteren opereres ifølge NTB av selskapet Secora på oppdrag fra Oslo Havn, lasten skal inneholde store mengder PCB og TBT, som er sterkt kreftfremkallende.

- Hinsidig

Miljønettverket Neptun har i lengre tid engasjert seg mot deponeringen ved Malmøykalven.

- Vi mener at det er hinsidig at Oslo Havn med tillatelse fra staten får lov til å dumpe denne dritten i Oslofjorden. Dette kan ikke fortsette, sier Storelv.

Ifølge aksjonistene har det blitt påvist giftlekkasjer både i forbindelse med mudring, transport og nedpumping til giftdeponiet.

Politiet har vært på stedet, men har dratt igjen. Aksjonen går rolig for seg, forklarer Storelv:

- Det er rolige gemytter det er ikke noe diskusjon med dem om bord. Alt foregår rolig, men vi nekter å fjern oss.

- Vi har ikke noe utestående med politiet, så det gjenstår å se hva de vil gjøre med saken. Vi kommer ikke til å flytte oss frivillig, sier Frank Hugo Storelv fra Neptun.

Fjernet av politiet

Ifølge Nordstrand Blad ble aksjonistene tirsdag formiddag fjernet fra lekteren av politiet, pågrepet og kjørt til Grønland politistasjon.

- De har tatt seg om bord i dumpelekteren og vi har pågrepet dem fordi de ikke har etterkommet ordre fra politiet. En jurist vil nå vurdere saken, sier Steinar Andersen som er førstebetjent i Havnepolitiet til Nordstrand Blad.

DETTE ER SAKEN:

Neptun arbeider for å beskytte havet mot miljøgifter, og for å få et rent hav.

Neptun frykter at miljøkonsekvensene knyttet til mudringen og dumpingen kan bli større enn hva som er lagt til grunn fra Miljøverndepartementet , SFT , NGI , NIVA Naturvernforbundet , Natur og Ungdom og flertallet i Oslo Bystyre.

Mangemilliardæren Petter Stordalen samarbeidet med Neptun om å gi ut en egen miljøavis i forbindelse med lokalvalget i 2007, som informerte Oslo-borgerne om problematikken.

I regi av Stordalen la den svenske miljøkjemikeren Per-Anders Bergqvist i 2007 frem en rapport om nivåene av miljøgiften PCN i Oslofjorden.

Rapporten påviser høye funn av det giftige stoffet PCN.

Statens Forurensingstilsyn (SFT) var sterkt kritisk til rapporten.

Kilder: Stopp-giftdumpingen.org, NRK, VG

Personvernpolicy