Frykter hundrevis er begravd etter jordskjelv i Kina

<p>Pasienter får medisinsk behandling utenfor etter at de ble evakuert fra et sykehus etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen. (Foto: Reuters/Scanpix)</p>
Pasienter får medisinsk behandling utenfor etter at de ble evakuert fra et sykehus etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen. (Foto: Reuters/Scanpix)

107 mennesker er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet sørvest i Kina. Det fryktes at 900 elever ligger begravd i restene av en videregående skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået Xinhua melder at fire av skoleelevene er bekreftet omkommet, men har foreløpig ikke opplyst om de andre antas å være i live. Den videregående skolen ligger i byen Dujingyan i Sichuan-provinsen, hvor jordskjelvet mandag hadde sitt episenter. I samme provins mistet en person livet da et vanntårn knakk sammen.

Etterskjelv

Lenger øst, i en forstad til storbyen Chongqing, omkom fire barn da to barneskoler kollapset. Over hundre ble skadd, ifølge Xinhua, som også melder at ti er omkommet i den nordvestlige provinsen Gansu.

Jordskjelvet hadde en styrke på 7,8, opplyser det amerikanske forskningsinstituttet US Geological Survey. I tillegg har det vært flere etterskjelv.

Lokale myndigheter i de rammede områdene frykter at dødstallet kan stige. En jordskjelvekspert i Sichuan-provinsen forteller at en hel rekke med hus har rast sammen i Dujiangyan.

Stormet ut

Kinas president Hu Jintao har gitt ordre om en omfattende hjelpeoperasjon, og statsminister Wen Jiabao skal allerede være framme i områdene som er hardest rammet. Hæren er satt inn i hjelpearbeidet, melder Xinhua.

I Sichuan-provinsens hovedstad Chengdu strømmet folk ut av bygningene i sentrum, og mange som forsøkte å ringe nødnumre, fikk kun opptattsignal.

– Vi merket sammenhengende rystelser i to eller tre minutter. Alle folkene på kontoret vårt stormet nedover trappene, forteller et øyenvitne i byen.

Området hvor skjelvet rammet hardest, er forholdsvis tynt befolket. Eksperter fra GDAC, en organisasjon for katastrofevarsling som drives av FN og EU, mener det er fare for jordskred. GDAC peker også på at jordskjelvet ble utløst på dagtid, mens mange folk er ute og kjører og på jobb i bygninger som kan rase sammen.

Evakuert

Så langt unna som i Taiwan og Bangkok kunne folk merke jordskjelvet. I Beijing begynte flere store kontorbygninger å svaie. Flere bygninger både i Beijing og Shanghai ble evakuert, blant annet den som huser informasjonskontoret til gruppen som organiserer sommer-OL i den kinesiske hovedstaden.

Jordskjelvet ble utløst nesten 3 mil under bakken, 9 mil nordvest for Chengdu. (©NTB)

Personvernpolicy