Skal avsløre Stonehenges hemmelighet

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

For første gang på mer enn 40 år er arkeologer i sving med utgravninger ved det britiske fortidsminnesmerket Stonehenge. Håpet er å løse gåten om hva Stonehenge egentlig er – og når det ble til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgravningene ble satt i gang i uken som gikk, og skal etter planen være avsluttet 11. april. Utgravningsleder Geoffrey Wainwright og hans kollega Timothy Darvill håper å kunne bevise at steinsirkelen er rester av et kursted fra bronsealderen.

Hit kom mennesker for rundt 4600 år siden for å søke pleie for sine plager og i håp om helbredelse, sier de to. Steinene kom fra Presili-åsene i Pembrokeshire lengst sørvest i Wales – 250 kilometer fra Salisbury-sletta der Stonehenge står.

Sirkel

De nye utgravningsarbeidene er konsentrert om den indre sirkelen av blokker av den vulkanske bergarten blåstein. Wainwright og Darvill mener menneskene som bygde Stonehenge, var overbevist om at disse steinene hadde helbredende egenskaper.

– Hvis man ønsker å finne ut når den første steinen ble satt på plass ved Stonehenge, må man grave en liten grøft rundt sokkelen på en av steinene og datere det man finner i grøften. Det er nettopp det vi er i gang med, forteller Geoffrey Wainwright.

– Dette er langt på vei et spørsmål om flaks eller uflaks. Vi kan bli stående uten noe resultat, vi kan få sensasjonelt gode resultater eller vi kan havne et sted midt imellom.

Merlin

Stonehenge er omspunnet av mange myter i britisk folketro. Ifølge en av disse mytene ble steinsirkelen bygd av trollmannen Merlin, en av skikkelsene i sagnkretsen rundt kong Arthur og hans riddere av det runde bord.

Men Wainwright, som leder den prestisjetunge historikerforeningen Society of Antiquaries, tror Stonehenge er oldtidsutgaven av det vi i dag kaller et spa. – Hit kom man for å søke pleie av kropp og sjel, sier han.

Et annet spørsmål som fortsatt står ubesatt, er hvordan steinblokker med en vekt på opp til fire tonn ble fraktet de 25 milene fra Vest-Wales til Sør-England. En teori er at de ble fraktet rundt kysten og opp elva Avon på flåter, og så dratt over land de siste tre kilometerne. (©NTB)

Personvernpolicy