- Drep alle vestlige

En gutt løper skremt fra soldatene på pick-upen. Bilene med påmonterte tunge våpen har preget bybildet siden 1990-tallet.
En gutt løper skremt fra soldatene på pick-upen. Bilene med påmonterte tunge våpen har preget bybildet siden 1990-tallet. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble ytterligere 35 mennesker drept i Somalias hovedstad Mogadishu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Mogadishu): I tillegg har det gått ut konkrete trusler fra al-Shabab om at alle vestlige skal drepes. Mandag forlot ABC Nyheters reporter i Somalia landet. Her er en av hans historier.

Tvinges til å stenge

For en uke siden stengte Ibrahim Saeed Abdullah dørene til kinoen sin for siste gang. Kinoen fikk han åpnet for to år siden, da Den muslimske sammenslutningen ble tvunget ut av Mogadishu. Nå har kampene startet igjen i Somalias hovedstad, og alle kinoene både i nord og i sør har blitt stengt.

Etter å ha mottatt flere trusler bestemte Ibrahim seg da han så en kino i nærheten bli angrepet med granater.

En kvinne går opp trappen der en koalisjonssoldat står.En kvinne går opp trappen der en koalisjonssoldat står.

- De kom med våpnene sine, omringet kinoen min og sa: Hvis du ikke stenger nå, så dreper vi deg, forteller han til ABC Nyheter.

Truslene, som kommer i samme form som Taliban bruker i Afghanistan, brukes av flere forskjellige islamistgrupper, som al-Shabab. Al-Shabab er den samme organisasjonen som USA satte på sin terrorliste for to måneder siden, og som norsk PST siktet tre somaliske menn for å ha samlet inn penger til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drept av USA

Sist uke ble en av lederne i gruppen, Aden Ayrow, drept i et amerikansk luftangrep. Nå tyder alt på at lignende grupper får mer og mer makt. Bare i den nordre delen av byen er det tre slike islamist-grupper.

Da vi besøkte det største sykehuset i Mogadishu, fant vi fort ut at de fleste pasientene på en eller annen måte hadde blitt dratt inn i konflikten. Ahmed Dalal, onkel til seks barn han tar vare på, forteller hvordan to bombekastergranater traff huset han og familien bodde i 20. april. Alle de seks barna ble skadd, og moren deres drept. De etiopiske styrkene har blitt kjent for å returnere ilden fra islamistene, uansett hvor angrepet kom fra, også rene boligområder. Det var det som skjedde da flere dusin mennesker ble drept, og hundrevis skadd i helgen 19.-20. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge gutter spiller fotball i gatene rundt Shingani-distriktet i Mogadishu.Unge gutter spiller fotball i gatene rundt Shingani-distriktet i Mogadishu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors sine tall fra de to store sykehusene de driver, viser tydelig at det er de sivile som blir rammet av volden i landet. I 2007 behandlet de over 4000 personer som ble skadd i angrep av forskjellig art. Så langt i 2008 har de behandlet 1112 personer som har blitt skadd som følge av våpenbruk. En tredjedel av disse er kvinner og barn under 15 år.

- Vil gjeninnføre Sharia

Konflikten i Somalia skjer mellom Den muslimske sammenslutningen, og de som benytter anledningen til å kalle seg en del av denne koalisjonen, og regjeringsstyrker som samarbeider med etiopiske styrker, som har vært i landet siden desember 2006, da regjeringen kastet ut Den muslimske sammenslutningen. Al-Shabab, som den gang fungerte som den militære vingen av Den muslimske sammenslutningen, betyr «Ungdommen», fungerer nå som andre islamistiske terrororganisasjoner verden over. De står for Sharia, halshugginger, IED-er og bruker samme taktikk med å filme sine angrep sin opprørsgrupper i Afghanistan og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nylig drepte Ayrow, var medlem av klansystemet Ayr, og underklanen Hawiyye, sto høyt på listen som amerikanerne har utarbeidet for å kartlegge internasjonale terrorister. Han var mistenkt for å være involvert i drapene på minst ti vestlige, deriblant BBC-journalisten Kate Peyton.

I et intervju med ABC Nyheter forklarer talsmannen Abdul Qadir hvordan al-Shabab står for somalisk enhet, og for å gjeninnføre Sharia. De vil også frigjøre landet fra okkupasjonen, som er måten de ser på de etiopiske soldatenes nærvær. Al-Shabab er sterkt påvirket av Saudi-Arabias måte å se på Islam. Det gjør at de står mot størstedelen av befolkningen i landet, som historisk har vært mer påvirket av Sufi-inspirert Islam. Grupper som Ahl-e Sunna wal Jama’aat har blitt dannet for å stå mot de mer ekstreme islamistene. De har blitt en alvorlig trussel mot organisasjoner som al-Shabab, og har nå blitt direkte fiender.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapper hodet av folk

Al-Shababs måte å operere på i Mogadishu viser seg i spesifikke kampanjer. Som i Afghanistan og Irak, blir de som samarbeider med regjeringen pekt ut som spioner og fra tid til annen skjer halshugginger som en advarsel til andre som kan tenke seg å gjøre handel med regjeringen.

Medlemmene leverer såkalte «nattbrev» til forretningsmenn de ønsker å skremme. De fleste kinoeierne, som Ibrahim Saeed Abdullah, har mottett flere sånne advarsler før de må stenge, eller blir angrepet. Et slikt brev lister opp «forræderne som hjelper okkupantene», og advarer om at de som ikke endrer seg vil bli utsatt for «klare steg som er i tråd med islamsk Shari’a.

To soldater fra overgangsregjeringen står i ruinene av den italienske katedralen i Mogadishu. Kirken var katolikkenes eneste samlingssted, men ble ødelagt i kampene på 90-tallet.To soldater fra overgangsregjeringen står i ruinene av den italienske katedralen i Mogadishu. Kirken var katolikkenes eneste samlingssted, men ble ødelagt i kampene på 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalister som dekker konflikten står i fare for å bli angrepet av alle gruppene. En rapport utarbeidet for Commitee to Protect Journalists viste at Somalia er tredje dårligst til forfølge folk som har drept eller angrepet journalister. Alle kontorene til de største medieorganisasjonene i Mogadishu har blitt stengt ved makt flere ganger av regjeringsstyrkene. Kontorene og radiomasten til Shabelle Radio, Somalias svar på al-Jazeera, ligger rett i nærheten av frontlinjen ved Bakara-markedet, som har blitt angrepet en rekke ganger det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

750.000 flyktninger

Som følge av volden og truslene har tusenvis av mennesker flyktet fra hovedstaden, og ut til leirene for internt fordrevne som følger veien til Afgoyye. Minst 750.000 mennesker er klassifisert som nye fordrevne av FN. 75.000 har flyktet fra Mogadishu siden starten av 2008, og folk fortsetter å komme for å sette opp små hytter laget av kvister og pappesker. Fattigdommen i landet har blitt større etter at pengevekslerne har nektet å ta mot gamle sedler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonene fortsetter å levere mat, vann og andre hjelpemidler, men med sikkerhetssituasjonen som den er blir det stadig vanskeligere å levere i de områdene som ligger øde til. Leger uten grenser trakk seg ut av Somalia i januar etter at tre av deres utsendte ble drept av en bombe plassert i veikanten i nærheten av Kismayu sør i landet. FNs tall viser at 14 kjøretøy fra hjelpeorganisasjoner ble kapret eller forsøkt kapret i mars alene. To hjelpearbeidere, en av dem britisk, er fortsatt savnet etter at de ble tatt som gisler 1. april.

Mange hadde håpet at denne helgen skulle føre til en fredelig løsning på kort sikt, med samtalene som har vært planlagt i Djibouti, mellom samlingsregjeringen og Den muslimske sammenslutningen. Somalias visestatsminister, Ahmed Abdul Salam, fortalte ABC Nyheter hvordan han tror den eneste løsningen er å legge til rette for lokale forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må redusere internasjonaliseringen og regionaliseringen av konflikten, sa han, og pekte på hvordan Afrikas Horn stadig har vært av stor strategisk viktighet internasjonalt.

USAs rolle

Den internasjonale dimensjonen har nok gjort mer for å forlenge stridigheten enn noe annet, og trenden fortsetter. Da al-Shabab ble listet som en terrororganisasjon av USA har bare gjort dem mer populære internt i Somalia, og den såkalt «feige» likvideringen av Ayrow førte til at lederen for Den muslimske sammenslutningen (ICU) Sheikh Sharif Sheikh Ahmed fordømmer USA, og sa at de måtte vurdere om de i det hele tatt ville delta i helgens fredsforhandlinger.

Siden al-Shabab allerede er utestengt forhandlingene etter USAs eksplisitte ønske, ville ICUs tilstedeværelse være enda viktigere. Det ville også forsterke inntrykket Senlis-gruppen redegjorde for i sin rapport om Afghanistan og Somalia, som sier at Krigen mot terror, fører til en sterkere grobunn for terrorisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjentok også den fremste talsmannen for ICU i et intervju. Mens Ayrow ville trukket frem de globale implikasjonene av sin kamp, sier Sheikh Mohammad Sheikh Ibrahim at han mener Afghanistan har et helt annet sett av problemer enn Somalia.

- Den eneste forbindelsen mellom de to landene – vi deler jo ikke engang grenser – er USAs kamp mot terror, sier han.

Ved å lage slike bindeledd er USA med på å føre al-Shabab og ICU tettere sammen.