Norske ungdommer evakuert fra Beirut

To norske ungdommer som har vært i Libanon med Røde Kors, ble fredag evakuert. Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til landet på grunn av urolighetene de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske ungdommer som har vært i Libanon med Røde Kors, ble fredag evakuert. Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til landet på grunn av urolighetene de siste dagene.

Det er foreløpig ikke iverksatt noen evakuering av norske statsborgere fra landet i UD-regi. Fredag kveld hadde heller ingen andre vestlige land satt i gang evakuering av sine borgere.

Situasjonen i Libanon er svært spent, og landet er på randen av borgerkrig. Fredag ble hovedstaden Beirut for tredje dag på rad rystet av eksplosjoner og kraftig skyting.

To kvinnelige ungdomsdelegater fra Røde Kors ble fredag fraktet i bil fra Beirut til Libanons naboland Syria. Det er ventet at de vil komme seg på et fly til Norge om et par dager, opplyser organisasjonen.

Varsler de norske

Den norske ambassaden i Beirut har oversikt over de av norske statsborgere i landet som har valgt å registrere seg.

– Vi har tatt kontakt med dem på telefon eller SMS, der vi oppfordrer dem til å holde seg innendørs og å følge med på nyheter om situasjonen, forteller Norges Chargé d'Affaires, Aud Lise Norheim, på telefon fra ambassaden i Beirut.

– Folk er i trygghet. Det er noen timer siden vi hørte skyting nå. Det ser ut som Hizbollah og deres allierte har kontroll vest i byen, sier Norheim til NTB.

Samtidig har det erfaringsmessig vært vanskelig å anslå hvor mange nordmenn som er i landet uten å ha registrert seg, ifølge UD, som har valgt å ikke gå ut med tallene de har på registrerte nordmenn i Libanon.

Åpen grense i nord

Ambassaden er informert om at et antall norske statsborgere i nordlige deler av landet skal ha klart å komme seg ut av landet i løpet av fredag.

– Så vidt jeg vet går det greit ved Arida i nord, selv om det skal ha vært litt til og fra. Grensen ved Masnaa i Bekaadalen ble stengt i går, forteller Norheim.

Selv om det ikke er satt i verk evakuering, råder Aud Lise Norheim nordmenn som likevel hadde tenkt seg ut av landet til å prøve å få det til. (©NTB)

Personvernpolicy