Meny

Anklager Hizbollah for kupp

Foto: Reuters/jamal Saidi/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen mener Hizbollah har kuppet makten ved å ta kontroll over deler av Libanons hovedstad Beirut. 13 mennesker er drept i urolighetene.

– Det væpnede og blodige kuppet som pågår, har som mål å få Syria tilbake i Libanon og gi Iran tilgang til Middelhavet, skriver regjeringskoalisjonen i en uttalelse lest opp av den kristne lederen Samir Geagea.

Samtidig flykter flere hundre mennesker, deriblant utlendinger og syriske arbeidere, over grensa til Syria for å slippe unna urolighetene. Menn, kvinner og barn står i kø for å komme seg ut av landet ved Arida-grenseovergangen i nord og Masnaa-overgangen i øst, forteller en AFP-reporter.

Hizbollah-bevegelsen tok tidligere fredag kontroll over de muslimske delene av Beirut etter harde kamper mot regjeringsvennlige sunnimuslimske grupper. Minst 13 mennesker er drept og 30 såret i kampene mellom de rivaliserende gruppene.

Flyplass stengt

Bildene fra Libanons hovedstad minner om den blodige borgerkrigen fra 1975 til 1990.

Både flyplassen og havna i Beirut er stengt på grunn av kampene. Regjeringshæren holder seg i bakgrunnen, av frykt for å bli trukket inn i kampene. Hæren risikerer å splittes etter religiøse skillelinjer dersom den engasjerer seg i kamper mot den ene eller andre religiøse gruppen.

Ber om krisemøte

Resten av Midtøsten følger nervøst med på kampene i en tid da forholdet mellom sjia- og sunnimuslimer er svært spent i flere land. Samtidig spøker konflikten mellom Iran og USA i bakgrunnen: Hizbollah er støttet av Iran, mens den provestlige regjeringen har USAs erklærte støtte. USA gjentok fredag sin støtte til statsminister Fuad Sinioras regjering.

Saudi-Arabia tok samme dag initiativ til et ekstraordinært krisemøte i Den arabiske liga i Kairo om situasjonen i Libanon.

Tok TV-stasjon

Skuddvekslingene og eksplosjonene avtok i løpet av fredag, åpenbart fordi Hizbollah var i ferd med å nedkjempe sine motstandere.

Tidligere på dagen inntok en gruppe Hizbollah-tilhengere lokalene til den provestlige TV-stasjonen Al-Mustaqbal (fremtiden) og tvang den til å stanse sendingene. Stasjonen eies av Saad-al-Hariri, som har en lederrolle i den USA-støttede regjeringskoalisjonen i Libanon. Hans avis, som også heter Al-Mustaqbal, ble satt i brann av Hizbollah-tilhengere. Brannvesenet klarte å slukke brannen.

Det ble også skutt en rakett mot det strengt bevoktede huset til Hariri i Vest-Beirut. Ingen ble såret i rakettangrepet.

– Krigserklæring

Kampene startet etter at den provestlige regjeringen tidligere i uka ville stoppe et telenettverk drevet av Hizbollah. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah erklærte torsdag at dersom regjeringen «fortsetter å slå ned på hans gruppe, er det ensbetydende med en krigserklæring».

Kampene de siste dagene er de til nå blodigste i den 17 måneder lange maktkampen mellom opposisjonen, med Hizbollah i spissen, og regjeringen. Den provestlige regjeringen har et svært knapt flertall i nasjonalforsamlingen.

Regjeringen har vært så godt som lammet siden Hizbollahs statsråder gikk ut av koalisjonen i november 2006.

Utenriksdepartementet fraråder nå norske borgere å reise til Libanon. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus