Spår rekordstor prissøkning på mat

<p> Illustrasjonsfoto: Scanpix.</p>
 Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Prisøkningen på kjøtt, melk og egg blir rekordstor allerede i sommer som følge av årets jordbruksoppgjør, spår handelsnæringen og flere opposisjonspolitikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En familie på fire vil få økte matutgifter på 3.000 kroner i året, anslår Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Forhandlingene mellom bøndenes organisasjoner og staten starter søndag og forhandlingsresultatet vil neppe være klart før 16. mai.

Men statens åpningstilbud på 1.6 milliarder kroner til bøndene, som ble offentliggjort fredag, viser at det grunn til å frykte rekordstor prissøkning på flere landbruksprodukter, mener HSH og Fremskrittspartiet

– Hardest vil statens forslag til jordbruksoppgjør ramme forbrukere som har minst fra før, sier Frps landbrukspolitiske talsmann, Hans Frode Asmyhr.

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, sier statens forslag innebærer en matskatt på forbrukerne som Høyre er imot.

– Pengene burde heller gå til veibygging i distriktene, sier han.

Sps parlamentariske leder Lars Peder Brekk er mer fornøyd:

– Statens tilbud er et godt grunnlag for jordbruksforhandlingene, sier han til NTB.

Mer hentes i markedet

Statens åpningstilbud til bøndene skiller seg i år fra tidligere tilbud ved at en større del av inntektsøkningen denne gang forutsettes hentet ut i markedet i form av økte priser.

I fjor var fordelingen på budsjett og priser på henholdsvis 400 og 500 millioner kroner.

Av rammen på 1,6 milliarder i statens tilbud i år skal 300 millioner kroner bevilges over statsbudsjettet.

Resten, om lag 1.260 millioner kroner, skal bøndene kunne ta ut i økte priser.

Dette gi en inntektsvekst til den enkelte bonde på 16.000 kroner eller 8 prosent fra 2008 til 2009, ifølge departementsråd og forhandlingsleder Per Harald Grue i Landbruks- og matdepartementet.

Han betegner 1,6 milliarder kroner til bøndene som et historisk godt tilbud.

Småbrukarlaget mener derimot at tilbudet ikke engang dekker kostnadsøkningen til bøndene.

Stor avstand

De to bondeorganisasjonene har krevd 3.3 milliarder kroner.

– Det er et minimumskrav, og så blir vi møtt med et tilbud på 1,6 milliarder kroner, sier lederen i Norsk Bonde og Småbrukarlag, Ole-Anton Teigen, som tidligere har sagt at kravet burde ligge på 6 milliarder kroner.

– Et gjerrig tilbud fra en gjerrig regjering, sier assisterende generalsekretær i Småbrukarlaget, Johan Petter Løvstad til NTB

Lederen i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, uttrykker seg mer diplomatisk. Han sier at tilbudet viser vilje hos staten til å komme bøndene i møte, men det er langt opp til kravet om 3,3 milliarder kroner, mener han. (©NTB)|

Personvernpolicy