Clinton trekker seg i juni?

Hillary Clinton trekker seg dersom hun ikke tar igjen Obamas forsprang innen juni, ifølge hennes valgkampleder. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
Hillary Clinton trekker seg dersom hun ikke tar igjen Obamas forsprang innen juni, ifølge hennes valgkampleder. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX

Dersom ikke Hillary Clinton tar igjen Barack Obama innen juni, trekker hun seg som presidentkandidat, ifølge valgkamplederen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hillary Clinton vil gi opp forsøket på å bli presidentkandidat dersom hun ikke har tatt igjen Barack Obamas forsprang i nominasjonsvalget fram til juni, sier valgkampleder Terry McAuliffe.

Clinton og hennes mann, tidligere president Bill Clinton, vil samle seg bak Barack Obama dersom han vinner retten til å møte republikaneren John McCain i presidentvalget i november, ifølge McAuliffe.

– Men det er ingen grunn til at Clinton skal gi opp forsøket på å ta igjen Obama før nominasjonskampen tar slutt 3. juni, sa han torsdag.

Små sjanser

– Jeg fortsetter kampen inntil en kandidat er klar, sa Clinton til pressen onsdag.

Men det er nå bare seks stater som gjenstår i nominasjonsvalget. De små delstatene som er igjen, vil ikke gi Clinton nok stemmer til å vinne nominasjonskampen selv om hun skulle erobre et flertall av delegatene.

Med bare 217 delegater på spill i de siste seks statene, har Clinton ingen realistiske sjanser til å vinne.

Obamas store seier i North Carolina og det knappe tapet i Indiana denne uken, har bare bekreftet Obamas ledelse og lagt et ekstra press på Clinton om å trekke seg.

Obama kan dessuten snart komme til å utrope seg selv til vinner av partiets nominasjonskamp.

– Etter valget i statene Kentucky og Oregon 20. mai vil vi erklære seier, sier en av Obamas rådgivere fredag, ifølge nettstedet Politico.

Superdelegatenes rolle

Dersom Clinton likevel velger å henge med og ikke innrømme nederlag, blir det landsmøtet som tar den endelige beslutningen. Det har skjedd før, senest i 1984 da superdelegatene ble utslagsgivende.

Superdelegatene skal ta stilling til hvilken kandidat som har størst mulighet til å vinne over Republikanernes John McCain i presidentvalget 4. november.

Tidligere har Clintons valgkampleder uttalt at «vinden blåser i retning Clinton», men nå ser det ut til at vinden har snudd.

– Enda to superdelegater har besluttet å gi sin stemme til Barack Obama, sier talsmannen for Obamas presidentkampanje Dan Pfeiffer fredag.

En av dem er kongressrepresentanten Donald Payne, som tidligere har støttet Clinton.

– Det er det vanskeligste valget jeg har tatt noensinne, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy