BLUES GROOVE

I smertehimmelen med Bland

I smertehimmelen med Bland
I smertehimmelen med Bland

I ukas Blues Groove retter Øyvind Pharo fokuset på de sarte følelsene som Bobby Bland fremkalte på 70-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange definisjoner på hva som er blues. Hvis du googler opp hjemmesiden til amerikaneren Rick Saunders, et sted hvor du kan få tips om hva som rører seg i bluesundergrunnen av i dag og alle mulige kryssreferanser av inspirasjoner, finner du et sitat fra Mahalia Jackson: «Anybody singing the blues is in a deep pit yelling for help».

Når livet er eneste lang urettferdighet og du i tillegg opplever at den du elsker har bedratt deg, finnes det et dekkende musikalsk motstykke til den mentale tilstanden. Men som samtidig kan lindre smerten.

Bobby Bland kan lindre. Han har skapt en helt egen sjanger med med sine bittersøte hjertesmerte-sanger. Han fremfører dem med en innlevelse og følsomhet som gjør at du får lyst til å ha kjærlighetssorg. Mannen er en sorgterapeut som får deg til å føle deg ovenpå. Han kan illudere den som har tapt, men han kan også melde seg som den som står klar til å trøste. «I'll Take Care Of You» er en av hans klassiske soulblues-ballader. I den lange rekken av udødelige R&B-hits på selskapet Duke i Houston, Texas - hvor han var fra 1957 til 1973 - laget han også storslagne ballader som viste at han hadde hørt på både Frank Sinatra og Perry Como, og countrysangere som gråt i ølglasset. «Share Your Love» står som en milepæl, senere også nennsomt fortolket av både Lonnie Mack og The Band.

Innspillingene hans på Duke omfatter høydepunkter i moderne blues som «Further On Up The Road», hans innspilling av «Stormy Monday Blues», «Turn On Your Lovelight», «I Pity The Fool», «Cry, Cry, Cry» og «Yield Not To Temptation». Hans storhetstid faller sammen med gjennombruddstiden for de jevnaldrende Ray Charles, Sam Cooke og James Brown, men til forskjell fra disse tre, så fikk Bland aldri noen crossover-suksess, verken hos det hvite poppublikummet eller det hvite bluesboompublikummet, som syntes han enten var for glætt eller for jazzete.

Hyllestplate fra Mick Hucknall
De mange bluesfestivalene som har vokst frem i Norge har aldri hatt Bobby Bland på plakaten, og det bekrefter inntrykket av at han fortsatt ikke oppfattes som «autentisk» bluesartist av det store hvite publikummet som i dag er hovedmarkedet for blues. Selv om den kunstneriske ledelse i festivalene rundt omkring sikkert gjerne ville hatt ham. Hvis Bland overhodet er interessert i å komme til Norge - han er blitt 78 år og helsa er ikke den beste - vil han bli dyr. Men selv om Bland ikke har samme kraften i stemmen lenger, så har han fraseringen og innlevelsen. Vi bør få oppleve ham i Norge.

Blands publikum i dag er det svarte voksenpublikummet i ghetto- og sørstats-USA, trofaste fans som har levd med ham på barene og nattklubbene som utgjør det såkalte Chitlin' Circuit. Og hvor all svart musikk starter i USA. Utenom The Chitlin' Circuit og festivaler i USA er det stort sett England som har vært hans crossover-base. En av hans store beundrere er Mick Hucknall fra Manchester, som etter han oppløste popfenomenet Simply Red, har spilt inn en plate med sine versjoner av Bobby Bland-klassikere. Den slippes 19. mai og i siste nummer av MOJO gjør Hucknall et intervju med sitt forbilde. Han håper at denne platen vil introdusere hans fans til Bobby Bland. Kanskje det er det som skal til for å gjøre Bland aktuell på norske blues- eller jazzfestivaler? Eller hvorfor ikke Øya eller Hove? Jay-Z samplet Bobby Blands «Ain't No Love (In The Heart Of The City)» på en av sine aller største hits.

70-tallets Bland
Akkurat denne soulbluesinnspillingen til Bobby Bland ble gjort på 70-tallet etter at han forlot Duke og begynte et samarbeid med ABC - senere MCA - hvor hans gamle samarbeidspartner og venn B.B. King var stjerne. Velprodusert 70-talls bluessoul var resepten på hans to første ABC-album, «His California Album» og «Dreamer». Albumet han kom med i 1975 bringer oss tilbake til utgangspunktet, til musikken der du har det så vondt at det gjør godt. Med tittelen «Get On Down» hørtes det ut som Bland hadde satset på disco, men det var tvrtom en rendyrket countryplate innspilt i Nashville med strykerarrangementer av Bergen White og produksjonsjobben fordelt mellom Don Gant og Ron Chancey. Bluesfans var mer forvirret enn noensinne og dømte den nord og ned, men Bland fortalte til skribenten Peter Guralnick at dette var hans musikk. Han var vokst opp med musikken fra Grand Ole Opry, og kunne Ray Charles gjøre sin «Modern Sounds In Country Music», kunne Bland gjøre «Get On Down».

Mer enn 30 år etter står dette albumet seg svært godt, det har bare blitt bedre, akkurat som Willie Nelsons «Stardust», som gikk fullstendig mot alle rådende trender i 1978 og laget sublim jazz-crooning med countrysoul-følelse. Og ble en megaselger.

«Get On Down» ble aldri et hitalbum på nivå med «Stardust», men i ettertid har det vokst til å bli et kultalbum innenfor sjangeren countrysoul. Hans versjon av Merle Haggards «Today I Started Loving You Again» er et av høydepunktene på albumet. Sett i ettertid markerer ikke «Get On Down» noe radikalt brudd med Blands egne musikalske røtter, snarere handler det om et album, som bringer Blands unike balladefeeling mer over mot country istedet for storband-crooning. Steelgitarer og Nashville-produksjon kobles med soulelementer fra blåserrekka til Muscle Shoals-arrangøren Harrison Calloway Jr. Materialet inneholder flere kanonlåter som kan matche Merle Haggard-klassikeren. Åpningssporet er «Take It On Home» fra katalogen til Charlie Rich, Mickey Newburys «You've Always Gott The Blues», Dan Penns «I Hate You» og Conway Twittys «You've Never Been This Far Before».

I punkåret 1977 var Bland mer tilbake i soulblues igjen med en effektiv Los Angeles-produksjon, med Steve Barry bak spakene på albumet «Reflections In Blue». Trøsteren og melankolikeren er i sitt ess i en majestisk versjon av Eddie Boyds «Five Long Years», i Blands egen «The Soul Of A Man» og Stevie Wonder-funky «I Got The Same Old Blues» av J.J. Cale. «Get On Down» og «Reflections In Blue» ble nyutgitt på en og samme CD i 1999 i engelsk utgave på BGO Records.

Prøv å få tak i platene. De er verdt jakten.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York
Siste nytt
22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus