Meny

- De skyter og skyter og skyter

- De skyter og skyter og skyter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Alice Ludvigsen befinner seg midt i kryssilden vest i Beirut. Det er frykt for ny borgerkrig i Libanon.

Foto. ScanpixFoto. Scanpix

- De skyter og skyter og skyter. Situasjonen er helt jævlig og vi har vært våkne i hele natt, sier Ludvigsen på telefon fra Beirut til ABC Nyheter.

For tredje dag på rad ble den libanesiske hovedstaden fredag rystet av kamper mellom ulike grupperinger. Minst sju mennesker er drept og flere dusin såret i de intense kampene som brøt ut etter at Hisbollahleder Hassan Nasrallah erklærte at regjeringens aksjoner mot gruppen hans er det samme som en krigserklæring, melder AFP.

- Etter talen til Nasrallah i går ettermiddag begynte det, og så har de holdt på i hele natt. Det er kamper fra gate til gate, sier Ludvigsen til ABC Nyheter.

- Jeg tør ikke gå ut i det hele tatt. De står klar med gevær på hvert hjørne alle mann, Ludvigsen.

Borgerkrig

Eksperter frykter at Libanon står på randen av en ny borgerkrig.

- Situasjonen er bare helt vanvittig, det er ingen som kan si noe om utviklingen videre, sier Ludvigsen.

Sporadisk geværild og den dumpe lyden av rakettdrevne granater kunne høres natten gjennom i Vest-Beirut, der kampene i hovedsak sto mellom militante sunnier som støtter regjeringen, og tilhengere av den Hisbollah-ledede opposisjonen.

- Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende. Dette er verre enn bombene til Israel. Da visste man det var en fiende utenfra, men nå skyter de på hverandre i gata. Det er to helt forskjellige ting, Ludvigsen.

Synet av væpnede militante i gatene bringer for mange minner tilbake om borgerkrigen som raste i landet fra 1975 til 1990.

- Jeg bare håper det går fort over, og at det ikke blir full borgerkrig, sier Ludvigsen.

Gatekamper

Rivaliserende politiske fraksjoner har kjempet om regjeringsmakten i Libanon de siste 18 månedene. Opposisjonen ser ifølge nyhetsbyrået AFP ut til å regjere gatene i Vest-Beirut, der de kaster ut regjeringstilhengere fra blandede sunni- og sjiamuslimske nabolag.

- Ryktene sier at opposisjonen nå tar gate for gate fra de regjeringsvennlige gruppene, og leverer det over til det militære. Men jeg kan ikke si noe sikkert. Jeg ser bare masse menn med maskingevær som skyter i gata, og jeg tør ikke gå ut på balkongen eller spørre hva de driver med, sier Ludvigsen.

Den siste uroen brøt ut onsdag i forbindelse med en generalstreik som skyldtes prisøkning og lønnskrav. Konflikten degenererte raskt til en konfrontasjon mellom rivaliserende politiske grupper. Selv om de rivaliserende gruppene har blitt enige om å velge hærsjefen Michel Sleiman til president er de uenige om sammensetningen av den nye regjeringen. Hittil har 18 møter i nasjonalforsamlingen for å velge ny president blitt avlyst.

FNs utsending til Midtøsten, Terje Rød Larsen, har sagt til Sikkerhetsrådet at «Hisbollahs paramilitære infrastruktur utgjør en trussel mot regional fred og sikkerhet», melder AFP.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus