Meny

Libanon er på kanten av borgerkrig

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje dag på rad ble Beirut rystet av eksplosjoner og kraftig skyting fredag. Situasjonen er svært spent, og landet står på randen av borgerkrig.


Hizbollah tok fredag morgen kontroll over store deler av Beirut. Den Iran-støttede islamistiske gruppen har i tre dager intensivert kampen mot sunnimuslimske grupper som er lojale mot den provestlige regjeringen.

Natt til fredag hørtes sporadisk skyting og smell fra rakettnedslag i den libanesiske hovedstaden. Men da det lysnet av dag, økte både skuddvekslingen og eksplosjonene.

– Krigserklæring

Foto. ScanpixFoto. Scanpix

Ifølge sikkerhetskilder ble minst ti mennesker drept og over 20 såret i kampene natt til fredag og fredag morgen. Torsdag erklærte Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah at dersom regjeringen «fortsetter å slå ned på hans gruppe, er det ensbetydende med en krigserklæring».

Bevæpnede grupper løp rundt i gatene eller gjemte seg i bygninger i de ellers folketomme gatene i Beirut. Gatebildet minner sterkt om borgerkrigen fra 1975 til 1990.

TV-stasjon i svart

Fredag morgen inntok en gruppe Hizbollah-tilhengere lokalene til den provestlige TV-stasjonen Future News, og tvang den til å stanse sendingene. Stasjonen eies av Saad-al-Hariri, som leder den USA-støttede regjeringskoalisjonen i Libanon. Han er også sønn av landets tidligere statsminister Rafik Hariri, som ble drept i et attentat i 2005.

– En militæroffiser som ble fulgt av medlemmer av Hizbollah tok seg inn i TV-stasjonen og kommanderte oss til å stanse sendingene. Nå er vi av lufta, sier en av de ansatte.

Redaktøren i den provestlige avisa Al-Mustaqbal forteller at avishuset fredag morgen er omringet av bevæpnede Hizbollah-tilhengere.

Torsdag ble den internasjonale flyplassen i Beirut stengt etter at Hizbollah blokkerte alle veiene rundt flyplassen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus