Meny

Svært spent mellom Georgia og Russland

 Russiske soldater bemanner en luftvernkanon nær Gali-distriktet i den georgiske utbryterrepublikken Abkhasia. Georgia og Russland har de siste dagene vært svært nær åpen krig om Kaukasus-regionen Abkhasia. (Foto: Vladimir Popov, SCANPIX/REUTERS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgia og Russland har de siste dagene vært svært nær åpen krig om Kaukasus-regionen Abkhasia, og faren for en militær konflikt er ikke over, advarer Georgias president.

De to landene ligger i hard politisk strid om den georgiske utbryterregionen Abkhasia. Men den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili understreker at georgierne på ingen måte er ute etter en væpnet konflikt som de ikke ville ha noen sjanse til å vinne.

– Georgia kan ikke føre krig mot Russland alene, og NATO vil ikke hjelpe oss, sa han torsdag.

Viseforsvarsministeren i Abkhasias russiskstøttede regjering, Garij Kupalba, sa samme dag at landets luftforsvar har skutt ned et nytt ubemannet georgisk spionfly.

Drone

– I dag klokken 17.05 lokal tid krenket georgierne Abkhasias luftrom på det groveste med en førerløs drone over Otsjamtsjirskij-regionen. Luftvernet fikk ordre om å skyte dronen ned, sa Kupalba til nyhetsbyrået Reuters.

Men påstanden ble straks tilbakevist av regjeringen i Georgias hovedstad Tbilisi.

– Dette er ikke sant, det har ikke vært noen georgiske fly i luften over Abkhasia i dag, sa det georgiske innenriksdepartementets talsmann Sjota Utijasvili til nyhetsbyrået AFP.

Utenriksministrene fra Litauen, Polen, Sverige og Slovenia skal over helgen besøke Tbilisi for å forsøke å megle i konflikten. De håper å kunne ro ned gemyttene i den georgiske hovedstaden, sa en diplomat i Brussel til AFP torsdag.

Våpen

Tallet på georgiske droner som er skutt ned over Abkhasia de to siste månedene, er ifølge abkhasiske ledere nå kommet opp i fire. Slike førerløse fly brukes først og fremst til rekognosering, men de kan også bære våpen.

Ifølge den britiske rikskringkastingen BBC har Garij Kupalba tidligere sagt at georgierne bruker israelskproduserte droner av typen Hermes 450. Denne typen droner, med en lengde på 6,1 meter og et vingespenn på 10,5 meter, brukes av flere land, blant annet Storbritannia.

Spenningen i Kaukasus-regionen har økt sterkt de siste ukene etter at russerne varslet at de ville styrke sine forbindelser med Abkhasia og med en annen utbryterregion lenger øst, nemlig Sør-Ossetia. Georgia beskylder russerne for å ville annektere områdene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus