Meny

Urolig i Libanon

Tilhengere av den libanesiske regjeringen sperrer en hovedvei med brennende dekk i Jiyeh-området sør for hovedstaden Beirut torsdag. Foto: REUTERS/Ali Hashisho/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libanons forbud mot Hizbollahs telenett er jevngodt med en krigserklæring, raser den sjiamuslimske bevegelsens leder. Tre mennesker er drept i uro i Beirut, og FN-utsending Terje Rød-Larsen er svært b

Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah snakker til sine tilhengere på fjernsyn. Nasrallah sa torsdag at Libanons forbud mot Hizbollahs telenett er jevngodt med en krigserklæring. (Foto:REUTERS/al-Manar TV/SCANPIX)Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah snakker til sine tilhengere på fjernsyn. Nasrallah sa torsdag at Libanons forbud mot Hizbollahs telenett er jevngodt med en krigserklæring. (Foto:REUTERS/al-Manar TV/SCANPIX)

FNs sikkerhetsråd oppfordret torsdag partene i konflikten i Libanon til å vise besinnelse. Samme dag ble minst tre personer drept i voldsomme sammenstøt i Beirut mellom tilhengere av regjeringen og tilhengere av opposisjonen, som ledes av Hizbollah.

– Sikkerhetsrådets medlemmer er svært urolige over sammenstøtene og uroen som nå finner sted i Libanon. Det gjelder blant annet sperringen av viktige veier og blokkeringen av Beiruts internasjonale flyplass, sa Storbritannias FN-ambassadør John Sawers.

Tilbyr samarbeid

Den framtredende sunnipolitikeren Saad Hariri ba torsdag ledelsen i Hizbollah bli med i et samarbeid for å få slutt på kampene i Libanon. – Begge parter må fjerne sine væpnede folk fra gatene, for å redde Libanon fra helvete, framholdt han.

Regjeringen vedtok tidligere denne uken å avvikle og gå til rettslige skritt mot Hizbollahs telenettverk. Avgjørelsen har utløst demonstrasjoner og sammenstøt mellom rivaliserende grupper både i hovedstaden Beirut og andre deler av landet.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sa torsdag at den eneste veien ut av krisen er at regjeringen omgjør sin beslutning. Han ba om at den går inn i forhandlinger med bevegelsen for å løse den politiske floken.

Viktig del

– Avgjørelsen er først og fremst en krigserklæring fra regjeringen mot motstandsbevegelsen og dens våpen, i tråd med USAs og Israels interesser, sa Nasrallah på en pressekonferanse torsdag. Han beskrev telenettverket som en viktig del av bevegelsens militære apparat.

Beirut ble torsdag for andre dag på rad rystet av eksplosjoner og skuddvekslinger mellom Hizbollah-folk og tilhengere av regjeringen. Samme dag ble fem mennesker såret i skyting mellom de samme to gruppene i Bekaadalen i den østlige delen av Libanon.

Sammenstøtene denne uken markerer en ny forverring av den politiske krisen i Libanon, som beskrives som den verste siden borgerkrigen fra 1975 til 1990. – Vi er svært bekymret for at situasjonen skal bli enda verre, sa Terje Rød-Larsen i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Stans volden

– Generalsekretæren oppfordrer alle parter til straks å innstille voldshandlingene. Alle veier i landet må gjenåpnes, framholdt Rød-Larsen, som er FNs spesialutsending til Midtøsten, da han orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Sjiamuslimene i Hizbollah, som støttes av Syria og Iran, har siden november 2006 ledet en politisk protestaksjon mot statsminister Fouad Sinioras libanesiske regjering. Regjeringen domineres av sunnier.

Krisen har også ført til at nasjonalforsamlingen ikke klarer å velge ny president, og landet har vært uten statssjef siden slutten av november i fjor. Avvæpning av Hizbollah betraktes som en nøkkel til løsning på krisen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus