Bygger sykehotell ved Radiumhospitalet

Sykehotellet blir sannsynligvis bygget på toppen av det nye strålebygget på Radiumhospitalet. Foto: Scanpix.
Sykehotellet blir sannsynligvis bygget på toppen av det nye strålebygget på Radiumhospitalet. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) lover penger i revidert nasjonalbudsjett til sykehotellet ved Radiumhospitalet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken
* Februar: Byggingen av et sykehotell ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet i Oslo blir stoppet etter at daværende sykehusdirektør Åge Danielsen startet prosjektet uten de nødvendige godkjenningene og uten penger.
* Mandag 28. april: Styret ved Rikshospitalet HF ber om at alle aktiviteter på byggetomten til det nye sykehotellet blir avviklet, og at man prøver å begrense tapene.
* Onsdag 30. april: Saken kommer opp i Stortingets spørretime. Samme dag barker investor Arthur Buchardt sammen med Helse Sør-Østs styreleder Hanne Harlem i Redaksjon 1 på NRK. Buchardt er kritisk til hvorfor private ikke får slippe til, men Harlem vil ikke stoppe rivingen av hotellet.
* Torsdag 1. mai: Helse- og omsorgsdepartementet stiller spørsmål til Rikshospitalet om mulige løsninger i sykehotellsaken.
* Fredag 2. mai: En rekke private interessenter melder sin interesse for prosjektet. De blir invitert til møte med Rikshospitalets styreleder.
* Tirsdag 6. mai: På et ekstraordinært styremøte i Helse Sør-Øst åpner styreleder Hanne Harlem for en løsning med private investorer. Samme dag kommer ti private interessenter med innspill til en løsning på saken.
* Onsdag 7. mai: Et enstemmig styre i Rikshospitalet sender saken til Helse Sør-Øst for endelig avgjørelse.
* Torsdag 8. mai: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) opplyser at sykehotellet skal bygges. Regjeringen vil gi mer penger til Helse Sør-Øst over revidert statsbudsjett for å gjennomføre prosjektet. Også Kreftforeningen skal bidra med penger.
(Kilde: NTB og Aftenposten) (©NTB)

Sammen med Helse Sør-Øst og Kreftforeningen annonserer Brustad at man er kommet fram til svært god løsning.

– Dette er en løsning som omfatter forebygging, behandling og sykdomsmestring for kreftpasienter og ikke bare overnatting, slik de opprinnelige planene for hotellet var, sier helse- og omsorgsministeren.

Hun betegner situasjonen i samband med striden om sykehotellet som ekstraordinær. Staten ville blant ha stått overfor et økonomisk tap dersom byggingen av sykehotellet var blitt stanset etter at byggingen var kommet i gang, påpekte hun på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Kreftforeningens rolle

Styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, sier også at den planen partene nå er blitt enig om, er et bedre tilbud enn et rent sykehotell som var den opprinnelige tanken med hotellet.

Helseminister Sylvia Brustad sa torsdag at det blir sykehotell ved Radiumhospitalet. Fra venstre, styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, helseministeren, og generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Scanpix.Helseminister Sylvia Brustad sa torsdag at det blir sykehotell ved Radiumhospitalet. Fra venstre, styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, helseministeren, og generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette betyr at styret kan videreføre sine prioriteringer og at byggingen av sykehotellet ikke går på bekostning av noe annet, sier Harlem. Også hun understreker at den påbegynte byggingen av hotellet uten godkjenning og finansiering, satte styret i en ekstraordinær situasjon.

– Dette hadde ikke vi i Helse Sør-Øst klart alene, sier administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst Hun framhever dialogen med Kreftforeningen i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rollen til Kreftforeningen, som hadde styremøte om saken torsdag og som skal drøfte saken over pinsen, ser litt mer uklar ut enn for de andre partenes vedkommende. Styrelederen, Paul Hellandsvik, sier at foreningen vil gå inn med penger, men ikke hvor mye.

– Staten tar den aller største delen av regningen, sier Brustad. Og Bente Mikkelsen sier at prosjektet ikke blir dyrere enn 140 millioner kroner som var den opprinnelige kalkylen for hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlag for regjeringen

– At sykehotellet blir bygget, er en seier for pasientene og et nederlag for regjeringen, sier Harald Tom Nesvik (Frp) som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Dagens vedtak viser at det er penger i systemet og at om bare presset er stort nok, så snur regjeringen. Jeg håper flere lokale grupper nå ser at det er muligheter for å få finansiert viktige sykehustilbud, sier Nesvik.

Brustad på sin side bedyrer at den foreslåtte bevilgningen til sykehotellet er en engangsforeteelse som hun ikke har planer om å gjenta.

SVs helsepolitiske talsperson Olav Gunnar Ballo er svært fornøyd med torsdagens avgjørelse.

Ballo betegner kritikken i mediene av Helse- og omsorgsdepartementet og statsråden som urimelig.

– SV har vært kjent med at det har vært jobbet for å komme fram til en løsning. Det har imidlertid vært umulig å gå ut og forsvare seg fordi det kunne ha blokkert en løsning på det tidspunktet, påpeker Ballo.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier SVs helsepolitiske talsperson. (©NTB)