Meny

Rocket opp foredrag

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit spaserte torsdag formiddag fra slottet til Litteraturhuset i Oslo der han holdt hovedinnlegget på utenriksdepartementets FN-forum om tusenårsmålene. (Foto; Sara Johannessen / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en sterkt engasjert kronprins Haakon som torsdag holdt foredrag om sitt arbeid med FNs tusenårsmål og møte med mennesker i egenskap av UNDP-ambassadør.

Kronprins Haakon ble ønsket velkommen av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han kom for å holde hovedforedraget på utenriksdepartementets FN-forum om tusenårsmålene torsdag. Solheim roste kronprinsens kunnskaper og engasjement på området.( Foto:Kronprins Haakon ble ønsket velkommen av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han kom for å holde hovedforedraget på utenriksdepartementets FN-forum om tusenårsmålene torsdag. Solheim roste kronprinsens kunnskaper og engasjement på området.( Foto:

Kronprinsen har tidligere snakket om bekjempelsen av fattigdom, grunnutdanning for alle og de andre tusenårsmålene på skoler rundt om i landet. Men torsdag holdt han hovedforedraget under Utenriksdepartementets FN-forum.

Han åpnet med å spille siste del av rockelåten «Know your enemy» (kjenn din fiende) av det amerikanske rockebandet Rage against the machine. Og vår tids fiender er framfor alt det store antallet fattige i verden, klimaproblemer og for mye miljøødeleggelser.

Men det går framover i verden, kunne kronprinsen konstatere. Siden 1975 er det blitt mer demokrati, bedre helse og mindre barnedødelighet.

– Ingen av tusenårsmålene er lette å nå, men å halvere den eksisterende fattigdommen ser det ut til at vi vil klare å oppnå. I 1990 levde 29 prosent av verdens befolkning under fattigdomsgrensen, mens i 2015 regner vi med det vil være 10 prosent. Men det vil likevel dreie seg om cirka 600 millioner mennesker, sa kronprins Haakon til NTB.

Han påpekte at det går veldig bra noen steder i verden, særlig i Asia, mens i de afrikanske landene sør for Sahara er det vanskelig å nå målene.

Viste foto

Kronprinsen viste også bilder fra noen av reisene han har gjort i egenskap av UNDP-ambassadør og fortalte om mennesker han hadde møtt og som hadde gjort sterkt inntrykk på ham.

– Jeg husker en mann på min egen alder som jeg møtte i Sør-Afrika. Han led av aids, det samme gjorde hans kone. Han bekymret seg veldig for hvordan det skulle gå med barna hans etter at han selv og kona var gått bort. Du må love meg å gjøre alt du kan for at mennesker som meg kan få det bedre, sa han. Det har jeg aldri glemt, fortalte kronprinsen.

Kronprins Haakon er også opptatt av hvordan man kan øke andre menneskers verdighet og trakk fram Nelson Mandela og Mor Teresa som forbilder på mennesker som klarte å beholde sin verdighet gjennom en vanskelig livssituasjon.

– Tusenårsmålene er så viktige fordi de vil gi mennesker tilgang til et mer verdig liv, sa han

Han oppfordrer oss til å tenke igjennom hvilken verden vi vil at våre barn og barnebarn skal vokse opp i. Vi kan alle yte vår lille skjerv for å gjøre verden til et bedre sted å leve i.

Ros fra Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) introduserte kronprinsen på UDs FN-forum og sa at det er historisk at en kongelig person engasjerer seg i aktuelle saker som FNs tusenårsmål.

– Jeg er veldig imponert over kronprinsen. Han har tilegnet seg kunnskaper og har engasjement. Han kan mye mer om internasjonale utviklingsspørsmål enn mang en stortingsrepresentant, roste Solheim.

Også kronprinsesse Mette-Marit var med som tilhører til sin manns foredrag. De to kom ruslende gjennom en nyutsprungen slottspark og ventet som alle andre på at det skulle bli grønt lys for å krysse gata. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus