Meny

-Vanskelig å forstå militærstyret i Burma

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener det er svært vanskelig å forstå holdningen til den burmesiske militærregjeringen. Han oppfordrer dem sterkt til å bidra til at hjelpen kommer fram

– Det er en fortvilet situasjon. Det er enestående i moderne tid at et regime oppfører seg slik. Jeg kan ikke forstå at de ikke raskt vil få inn store internasjonale hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og FN-organisasjoner, sier Solheim.

Trenger adgang og tid

Han kan forstå at de ikke vil slippe alle inn, men FN og andre store organisasjoner trenger adgang inn og tid til å reise rundt til nødhjelpsofrene.

Norge har bevilget 10 millioner kroner til hjelpearbeidet etter syklonen Nargis i de sørlige delene av Burma og har sagt seg villig til å gi mer.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende, men hjelpen er jo avhengig av at man får tillatelse til å komme inn i landet. Jeg vil også oppfordre private til å gi på kontoen som er opprettet til dette, sier Solheim til NTB.

Frustrerte

Burmas offisielle statlige medier har anslått at 60.000 mennesker er døde eller savnet etter at syklonen Nargis feide over sørlige deler av landet lørdag. Men vestlige diplomater tror så mange som 100.000 kan ha mistet livet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er frustrerte over at militærjuntaen i landet ikke vil slippe dem inn i landet. Flere millioner mennesker er hjemløse, og uten tilgang på mat og drikkevann. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus