Meny

«Pikene på broen» solgt for 158 millioner

«Pikene på broen» solgt for 158 millioner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble verdensrekord for omsetning av et Munch-maleri på auksjon på Sotheby.

Kjøperen ringte inn budet på telefon, ifølge dn.no.

Tre ganger mer

Bildet ble beskrevet som «en av malerens mest populære og lyriske komposisjoner» før auksjonen. Det mest kjente Munch-maleriet er imidlertid «Skrik».

Prisen var på forhånd forventet å ligge melom 120-140 millioner kroner. Salgsprisen på 158 millioner er tre ganger høyere enn hva forrige kjøper måtte ut med for oljemaleriet for tolv år siden.

Maleriet har tidligere inngått i de velrenommerte samlingene til Norton Simon og Wendell og Dorothy Cherry, ifølge Ntb.

Ingen bro

Maleriet av den verdensberømte norske maleren ble malt i Åsgårdstrand i 1902, og er et av tolv bilder med samme motiv. Lokale hevder at siden det ikke finnes noen bro i Åsgårdstrand, må Munch ha ment «Pikene på bryggen» og ikke broen. Mens andre hevder at stedet gikk under betegnelsen «badebroen», og at det er grunnen til at tittelen ble «Pikene på broen».

Den dag i dag kan men gjenkjenne motivet ved Kiøsterudgården, huset er fredet og eies av Olav Thon. Det store gjenkjennelige treet på maleriet er også lett gjenkjennelig i dag.

-Gå og se

Munch-museet har i dag halvparten av maleriene til den kjente kunstneren. Men både de og Nasjonalmuseet gikk ut i forkant av auksjonen og sa de ikke kom til å by på det.

- Vi har dessverre ikke økonomi til å kjøpe bildet, men heldigvis har både vi og Nasjonalmuseet en utgave av "Pikene på broen", forklarer informasjonssjef ved Munch-museet, Jorun Christoffersen.

Oppdatert med mer informasjon om Åsgårdstrand 10:59 .

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus