Meny

- Burma vil tillate amerikansk nødhjelp

Burmesiske barn i ruinene av det som en gang var hjemmet deres utenfor Rangoon. Burma vil fortsatt ikke ta imot internasjonal nødhjelp, med få unntak. Foto: REUTERS/Stringer (MYANMAR) / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærregimet i Burma har gitt det amerikanske militæret tillatelse til å fly inn nødhjelpssendinger, opplyser en thailandsk general.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Vi har bistått amerikanerne i samtaler med regimet i Burma for å få tillatelse til å fly inn nødhjelp. Og burmesiske myndigheter har akkurat gitt sin tillatelse til det, opplyser den thailandske generalen Boonsrang Niumpradit.

En talsmann for den amerikanske ambassaden bekrefter opplysningen.

FN har tre fly fulle med nødhjelpsutstyr stående i beredskap i Dubai, Bangkok og Bangladesh, klare til å fly til Burma. Men militærjuntaen nekter å gi FN-flyene landingstillatelse.

Fryktelig frustrerende

– Vi venter fortsatt på å få klarsignal fra burmesiske myndigheter, sier en oppgitt talsmann for FNs matvareprogram (WFP), Paul Risley. Han forteller at FN er i konstant dialog med Burma.

– Det er fryktelig frustrerende at livsviktig nødhjelp ikke kommer fram til syklonofrene, sier han.

Derimot har burmesiske myndigheter latt en nødhjelpssending fra India komme inn i landet. Onsdag ankom to lasteskip og to militærfly med flere hundre tonn nødhjelp om bord Burma, opplyser indiske myndigheter torsdag.

– Lossing og distribusjon av nødhjelpen har allerede begynt. En av de burmesiske ministrene tok imot skipene i går, sier Sitanshu Kar, talsmann for det indiske forsvarsdepartementet.

Ifølge indiske myndigheter skal ytterligere et fly fullastet med mat, medisiner, tepper og klær ta av fra India i løpet av torsdag.

100.000 døde

Burmas offisielle statlige media har anslått at 60.000 mennesker er døde eller savnede etter at syklonen Nargis feide over sørlige deler av landet lørdag. Men vestlige diplomater tror så mange som 100.000 kan ha mistet livet.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er frustrerte over at militærjuntaen i landet ikke vil slippe dem inn i landet. Flere millioner mennesker er hjemløse, og uten tilgang på mat og drikkevann. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus