Meny

Norske mødre tar sølvplass

Venstre: Illustrasjonsfoto fra Colourbox. Høyre: En mor mater sitt underernærte barn på en matstasjon i byen Maradi i Sør-Niger. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen inntar Norge andreplassen på listen over hvor i verden det er best å være mor.

Listen toppes igjen av våre nærmeste naboer i øst, svenskene.

Rapporten, som utarbeides hvert år av organisasjonen Save the Children, ble sluppet tirsdag. De har rangert 146 av verdens land etter hvor gode forhold mødre har det.

Save the Children har blant annet målt og undersøkt faktorer som levealder, drikkevannskvalitet, svangerskapspermisjon, kvinners politiske deltakelse, og dødsrate for barn under fem år.

På de neste plassene på listen følger Island, New Zealand, Danmark, Australia, Finland, Irland, Tyskland og Frankrike.

Forsiden av rapporten «State of the World's Mothers 2008» fra organisasjonen Save the Children.Forsiden av rapporten «State of the World's Mothers 2008» fra organisasjonen Save the Children.

Siden organisasjonen heter Save the Children, er deres fokus på barna. Så hvorfor lage en mammaindeks? Svaret er like enkelt som det er kort: Jo bedre mor har det, desto større sjanse har barna til å vokse opp

I motsatt ende av skalaen finner vi landene Niger, Tsjad, Jemen, Sierra Leone, Angola, Guinea Bissau, Eritrea, Djibouti, Mali og Etiopia.

Organisasjonen har lansert rapporten hver år siden 2000, og målet er å øke folks bevissthet for hvordan mødre har det rundt omkring i verden.

Kontrasten mellom Norge, som er rangert som nummer to, og Niger, som er sist, er store. Utdannet helsepersonell er til stede ved nesten alle fødslene her hjemme, mens det i Niger er helsepersonell til stede ved kun 33 prosent av fødslene.

Ifølge rapporten har en typisk norsk kvinne 18 års formell utdannelse, og hun vil leve til hun er 83 år gammel. I Niger har kvinnen mindre enn tre år på skolebenken, og hun vil leve til hun er 45.

Hvert fjerde barn i Niger dør før det er fem år gammelt, mens 996 barn av 1.000 lever til de er fem år her hjemme.

Organisasjonen hevder at det er sannsynlig at 9 av 10 kvinner mister to barn i Niger.

Les hele rapporten her (pdf).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus