Norsk forskning redder OL

Olaf Tufte er en av utøverne som blir testet før, under og etter sommer-OL i Beijing. Testene har vist at flere norske utøvere trenger behandling for å forhindre at problemer med luftveiene skal oppstå i forbindelse med mesterskapt. (Foto: Scanpix)
Olaf Tufte er en av utøverne som blir testet før, under og etter sommer-OL i Beijing. Testene har vist at flere norske utøvere trenger behandling for å forhindre at problemer med luftveiene skal oppstå i forbindelse med mesterskapt. (Foto: Scanpix) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

I samarbeid med EU og ti europeiske land holder Olympiatoppen på med en studie av luftveisfunksjoner hos topputøvere som er aktuelle for sommerens OL. Resultatene har overrasket forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Landene som er med i prosjektet

Foruten Norge er disse landene er med i det storstilte prosjektet som har til hensikt å avdekke hvorvidt luften i Beijing på noen som helst måte kan skade utøverne som skal delta i sommernes OL.

Danmark

Finland

Polen

Italia

Spania

Portugal

Hellas

Tyskland

Storbritannia

Olympiatoppen har inngått et samarbeid med EU og ti europeiske land som har til hensikt å avdekke luftveisproblemer for utøvere som er aktuelle for sommerens OL i Beijing.

Den store frykten er at utøverne som skal delta i lekene skal utvikle astma både under og i etterkant av det prestisjefylte mesterskapet.

Studien har så langt gitt uventede resultater.

- Vi har testet rundt 60 norske utøvere, både de som allerede er klare for lekene og noen som ennå ikke er kvalifisert. Når vi er ferdig vil vi totalt komme opp i cirka 80 stykker, sier professor Kai-Håkon Carlsen til ABC Nyheter.

Professor Kai-Håkon Carlsen er overrasket over testresultatene (Foto: www.nih.no)Professor Kai-Håkon Carlsen er overrasket over testresultatene (Foto: www.nih.no)

Carlsen er svært overrasket over resultatene av testene som til nå har blitt tatt.

- Det viser seg at det er flere utøvere som trenger behandling før de reiser til OL. Jeg ble veldig overrasket fordi det var flere enn det vi forventet og trodde på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere er svært bekymret for luftkvaliteten i byen som skal huse verdens beste sommeridrettsutøvere i august måned. Beijing har ifølge en undersøkelse syv ganger flere partikler i luften enn Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som øverste grense. Det kan skape problemer for utøvere som spesielt driver med utholdenhetsidretter som langdistanseløping, sykling og svømming.

Men Carlsen er taus om hvilke utøvere som får behandling før kampen om medaljer tar til i Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan av hensyn til de det gjelder ikke si noe om hvem det er snakk om.

Mange prøver

Rundt 2000 europeiske utøvere er med i prosjektet. Ifølge Carlsen jobbes det med å både avdekke hvilke utøvere som trenger behandling for å prestere under OL, men også å forebygge at det skal oppstå komplikasjoner etter mesterskapet.

- Vi tester utøvere før, under og etter Beijing 2008. Gjennom studien ønsker vi å finne ut hvilke utøvere som er utsatt for luftveisrelaterte problemer. Vi tar forskjellige prøver av utøverne. Blant annet tar vi luft de puster ut og kjøler det ned, og væsken vi sitter igjen med kjøres sammen med data vi har fra luften i Beijing. Utifra dette kan vi komme frem til om en utøver er utsatt eller ikke. Men dette er bare noe av det vi gjør, vi kjører en rekke ulike tester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er første gang utøvere innen sommeridretter testes.

- Vi har gjort dette med skilandslaget siden 1993, men det er første gang i historien at utøvere som bedriver tradisjonelle sommeridretter testes på denne måten.

Lab i Beijing

Totalt 25 sentre i Europa er med på prosjektet. Carlsen er fornøyd med hvordan det hele fungerer.

- Det er Norge som leder prosjektet, og vi er nok det landet som har kommet lengst med tanke på utøverne og den hjelp de både trenger og får. Sett i forhold til for eksempel svenskene ligger vi langt foran. Ting gjøres ulikt fra land til land, men vi er meget godt fornøyd med måten dette gjøres på. I noen land er de ulike forbund overlatt noe mer til seg selv enn her, her kjører vi alt under en «paraply».

- Men samarbeidet landene imellom fungerer som vi ønsker, sier Carlsen.

Det norske teamet tar med seg laboratoriet til Kina i august. Der fortsetter arbeidet i stor skala.

- Vi kommer til å følge utøverne også tett under selve lekene. Vi kommer derfor til å ha en egen lab i Beijing. Når utøverne kommer hjem blir det også testet.