Meny

- Må redde bondeoppgjøret

Sp-leder og oljeminister Åslaug Haga får klar melding fra partiets nestleder Lars Peder Brekk og resten av stortingsgruppa om å finne en god løsning i jordbruksoppgjøret. (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets gruppe på Stortinget krever at partiets statsråder finner en god løsning i landbruksoppgjøret.

Senterpartiets gruppe legger et sterkt press på partileder Åslaug Haga og de andre Sp-statsrådene i regjeringen om å gjøre det de kan for å imøtekomme bøndenes krav i landbruksoppgjøret.

Partiets nestleder Lars Peder Brekk ville etter partiets gruppemøte på Stortinget onsdag ikke si om stortingsgruppa har kommet med noe minstekrav overfor partilederen. Han vil heller ikke si om gruppa mener Senterpartiet bør trekke seg fra regjeringen dersom partiet ikke får gjennomslag for sine bondekrav.

– Det er en alvorlig situasjon i partiet. Budskapet fra stortingsgruppa er at vi må finne løsninger som er tilstrekkelig gode for bøndene, samtidig som vi må holde det vi har lovet velgerne i kommuneoppgjøret, sa Haga etter gruppemøtet.

Partilederen har tro på at regjeringen vil samle seg om et resultat Sp kan leve med og nekter å svare på om stemningen i regjeringen er dårlig eller om SV og Ap mangler forståelse for hvor viktig et godt jordbruksoppgjør er for partiet hennes.

– Krevende

Statens tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret er utsatt flere ganger fordi det er stor uenighet internt i regjeringen om tilbudets størrelse. Striden står mellom Sp på den ene siden og Ap og SV på den andre. Landbruksdepartementet meldte onsdag at tilbudet vil komme «i løpet av uka». Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder kroner i årets oppgjør.

Den hardt pressede Sp-lederen medgir at det er krevende å få gjennomslag i regjering for enkelte av partiets mest sentrale valgkampløfter.

– Det er alltid krevende å komme fram til løsninger på store saker. Vi har mange saker å snakke om for tida, som er viktige for Senterpartiet, sier hun.

Eli Arnstad, ureglementerte konsulentavtaler, Enova-bråk og Tromsø-OL har skapt hodebry for oljestatsråden og Sp-lederen. Intern dragkamp i regjeringen om kommuneøkonomi og landbruksoppgjør har ikke gjort den politiske hverdagen lettere for henne.

Aksjoner

Nationen slo på lederplass onsdag fast at jordbruksoppgjøret kan sende Norge ut i regjeringskrise. Mange i Senterpartiet deler den oppfatningen. Sentrale partikilder sier til VG at de er mentalt forberedt på regjeringssammenbrudd.

– Det er svært dype interessemotsetninger i regjeringen. For Senterpartiet er jordbruksoppgjøret så viktig at regjeringsdeltakelsen står på spill, sier Erling Kjekstad, fungerende politisk redaktør i Nationen, til NTB.

Lederen i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, følger spent med på utviklingen:

– Jeg er litt overrasket over at statens tilbud ikke har kommet, men det viktigste for oss er ikke når tilbudet kommer, men at det blir godt, sier han til NTB.

Han varsler at bøndene vil aksjonere rundt om i hele Norge dersom tilbudet fra staten ikke blir bra nok. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus