Meny

100.000 kan ha omkommet

 Barn sitter på et veltet tre i Burmas hovedstad Rangoon. Rundt fire av ti av de døde og savnede etter syklonen Nargis' herjinger er barn under 18 års alder, anslo Redd Barna onsdag. (Foto: Democratic Voice of Burma/SCANPIX/REUTERS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs øverste diplomat i Burma sier ny informasjon tyder på at over 100.000 mennesker kan ha mistet livet i syklonen i landet.

– Opplysningene vi har mottatt, tyder på at det kan være over 100.000 døde i deltaområdet, sier Shari Villarosa, charge d’affaires ved USAs ambassade i Rangoon.

95 prosent av bygningene i området er ødelagt, fortalte hun under en telefonkonferanse med pressen onsdag.

Villarosa sier situasjonen i de rammede områdene blir stadig mer grusom.

Burmesisk statlig fjernsyn satte onsdag tallet på omkomne i katastrofen til 22.980, mens 42.119 skal være savnet.

Men den internasjonale hjelpeorganisasjonen Redd Barna mener at tallet på omkomne kan komme opp i 50.000 og at rundt fire av ti av de døde og savnede er barn.

– Rundt 40 prosent av menneskene som lever i de verst rammede områdene, er barn under 18 år. Derfor må vi regne med at en like stor andel av dem som er omkommet eller ikke er kommet til rette, også er barn, sier lederen for Redd Barna i Burma, Andrew Kirkwood.

Kamp mot klokka

– Vi kjemper mot klokka, og nå gjelder det å hjelpe dem som er i live. Vi trenger rask støtte for å kunne nå fram til de overlevende barna og familiene deres, sa Kirkwood onsdag.

I Norge går Redd Barna og andre store humanitære organisasjoner nå sammen om å samle inn penger til syklonofrene. Redd Barna, CARE, Røde Kors, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp påpeker at hjelpebehovet er enormt.

– Derfor ber vi folk om å gi penger slik at vi kan yte hjelp til dem som har mistet alt. Så mange som 60.000 mennesker kan ha mistet livet, og rundt 1 million er husløse, skriver generalsekretærene for de seks organisasjonene i en pressemelding.

Satt under vann

Burmakomitéen i Storbritannia opplyser at 2.000 landsbyer satt under vann på grunn av oversvømmelser etter Nargis, og at 1,7 millioner mennesker er rammet av flommen. Katastrofen har også rammet tusenvis av innsatte i burmesiske fengsler og fangeleirer.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) lovet onsdag å sørge for midlertidig husly til disse fangene. Samtidig vokser kritikken mot det burmesiske militærregimet, som anklages for manglende beredskap og sviktende vilje til å ta imot hjelp utenfra.

Kritikken gjelder spesielt mangelen på beredskapslagre av ris, den viktigste matvaren i regionen. Rangoon-juntaen, som ellers viser forakt for internasjonalt samarbeid, har måttet ydmyke seg ved å be om nødhjelp utenfra etter syklonkatastrofen.

– FN må tvinge Burma

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner mener FNs sikkerhetsråd bør tvinge militærjuntaen til å ta imot nødhjelp.

Prinsippet om FNs ansvar for å gi beskyttelse i tilfeller der stater ikke oppfyller sine plikter overfor befolkningen, bør danne grunnlaget for en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, understreker han.

Også fredsprisvinner Aung San Suu Kyis opposisjonsparti NLD slår fast at det er et akutt behov for hjelp fra internasjonale aktører, deriblant FN.

– Må få slippe inn

Nødhjelpssendinger kommer nå inn i Burma, men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) håper at også hjelpearbeiderne skal få adgang til katastrofeområdene.

– Vi legger vekt på at hjelpeorganisasjonene må få hjelpen fram til de nødlidende raskest mulig, sier Solheim i en pressemelding.

FN og hjelpeorganisasjonene står klare til å reise inn med flere tonn nødhjelp, men venter fortsatt på tillatelse til å slippe inn i landet.

– Norge har oppfordret myndighetene til å utstede visum til hjelpearbeidere og samarbeide med alle som vil hjelpe Burmas folk. Det viktigste nå er å få tilgang inn i landet, sier Solheim. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus