Meny

Nedbøren avgjør flomfaren i år

Einar Beheim, direktør for NVE Region Sør, presenterte flomutsiktene for i år i Numedalslågen på en pressekonferanse i Kongsberg onsdag formiddag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store snømengder i fjellet i Sør-Norge gir fare for flom i år. Det som blir avgjørende for omfanget, er når og hvor mye nedbør som kommer i tillegg til snøsmeltingen.

Ei and svømmer i Numedalslågen i Kongsberg onsdag formiddag. Foto: ScanpixEi and svømmer i Numedalslågen i Kongsberg onsdag formiddag. Foto: Scanpix

Værvarselet for de neste ti dagene gir liten grunn til bekymring. Men etter det vil verken Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) eller Statkraft spå om flommene kan nå nivåene fra i fjor eller 1995. Sannsynligheten for flom ligger imidlertid over normalt nivå.

– Det er 40 til 60 prosent mer snø i fjellet enn et normalår, det samme som i 1995, opplyser direktør for Region Sør i NVE, Einar Beheim.

Snøen i seg selv behøver ikke være farlig, men kombinasjonen av lang smeltetid utover sommeren og store nedbørsmengder vil øke flomfaren.

I enkelte områder, som rundt Geilo, er snømengdene de største siden målingene startet i 1971. Store områder har hatt den mest snørike vinteren på ti år. (©NTB)

Sjekk været der du bor.

Les også: Frykter ny storflom

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus