Meny

- Amming gir høyere IQ

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mødre som ammer får smartere barn enn dem som gir barna morsmelkerstatning, viser ny forskning.
Helse

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Det er bred enighet om at morsmelk er den naturlige og beste maten for spedbarn. Norske helsemyndigheter anbefaler at ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret, og gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

Det er mange kjente positive effekter av amming for både mor og barn.

Nå har canadiske forskere vist at seksåringer som ble ammet da de var babyer gjør det bedre i IQ-tester enn barn som ikke ble ammet.

Men forskerne er usikre på om det er selve morsmelken, eller nærheten mellom mor og barn når de ammer, som utgjør forskjellen, melder BBC.

Studien som omfattet nesten 14.000 barn er den siste i rekken som har funnet en link mellom amming og IQ.

Det viser seg imidlertid at mødre fra mer velstående bakgrunn ammet mer, noe som også kan være en faktor som spiller inn på resultater i intelligenstester. Men denne ferske studien forsøkte å komme rundt dette ved å følge barn født ved sykehus i Hviterussland.

Bedre til å lese og skrive

Fullamming over lang tid ser ut til å forbedre barns kognitive utvikling. Forskerne kom frem til at de som kun fikk morsmelk minst de første tre månedene i livet (mange fikk i så mye som 12 måneder) fikk i gjennomsnitt 5,9 poeng mer i IQ-tester som seksåringer.

Lærere mente også at disse barna hadde vesentlig bedre kontroll når det kom til både lesing og skriving.

- Fullamming over lang tid ser ut til å forbedre barns kognitive utvikling, sier professor Michael Kramer, som står bak studien.

Fettsyrer i morsmelk antas å øke intelligensen, men ifølge studien kan det fysiske og emosjonelle aspektet av amming også føre til endringer i hjernens utvikling.

Forskerne mener også at amming kan øke den verbale kommunikasjonen mellom mor og barn, noe som igjen kan bedre barnets utvikling.

Norske helsemyndigheter anbefaler at barna blir fullammet fram til seks måneders alder, men tall fra Mor og barn undersøkelsen viser at det er bare 15 prosent som fullammer så lenge.

Blant dem som deltok i undersøkelsen var det 85 prosent som ammet barnet ved seks måneders alder - 70 prosent av disse hadde gitt ekstra næring i tillegg til morsmelk.

15 prosent av mødrene hadde helt sluttet å amme barnet ved seks måneders alder.

Kilder: BBC, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus