Meny

Vil samarbeide med politiet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Josef Fritzl samarbeider med politiet. Han har vist vilje til å snakke, sier lederen for avhørene av østerrikeren som er siktet for å ha holdt sin datter innesperret og misbrukt henne i 24 år.

Men samtidig kommer Fritzl med aggressive uttalelser. Han sier at han kunne drept alle som holdt til sammen med ham i huset i Amstetten 125 kilometer vest for Wien: datteren, tre barn som også ble holdt fanget i kjelleren i huset, og tre barn som levde i større frihet over dem.

Ifølge det østerrikske nyhetsbyrået APA begynte det første formelle avhøret av 73 år gamle Fritzl onsdag morgen og pågikk i over to timer. Fritzl viste samarbeidsvilje, sa statsadvokat og avhørsleder Christiane Burkheiser.

Vil skjerpe straff

Samtidig varsler regjeringen i Wien forslag om å skjerpe straffene for seksualforbrytere. Blant annet skal det bli mulig å nekte folk som er straffedømt for seksuelle overgrep retten til å arbeide i visse yrker.

Fritzl hevder selv at han «ikke er noe monster». Avisen Österreich gjenga onsdag uttalelser som 73-åringens advokat har formidlet til offentligheten, der Fritzl sier at han fortjener ros for å ha reddet sin innesperrede datters liv.

– Hvis det ikke var for meg, ville hun ikke vært i live lenger, det var jo jeg som sørget for at hun kom på sykehus da hun ble syk, framholder han.

– Jeg kunne ha drept dem alle, uten at noen hadde merket noe eller noe hadde skjedd, skal Josef Fritzl ha sagt.

Ikke like kjekk

Men i fengselet i byen St. Pölten, der han sitter i varetekt, er han mindre bråkjekk. Han avstår fra turer til luftegården, forteller fengselssjef Günter Mörwald, som sier til Wien-avisen Die Presse at han forstår at Fritzl føler seg redd.

Ifølge APA er Østerrikes statsminister Alfred Gusenbauer fra det sosialdemokratiske partiet SPÖ og visestatsminister Wilhelm Molterer fra det konservative ÖVP enige om at straffene for seksualforbrytelser må skjerpes. Samfunnet må sikres mot slike folk, mener de.

Det kan blant annet bety at de straffedømte får «Berufsverbot», et forbud mot å ta visse typer jobber der det er fare for at de kan forbryte seg igjen. De kan også bli nektet retten til å adoptere barn og bli stående i strafferegisteret i 30 snarere enn dagens 15 år. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus