Meny

Gorbatsjov: - USA kan ikke stoles på

Geneve 19 november 1985. Den nye russiske leder Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan møtes endelig til et velregisert toppmøte i Geneve. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne har vist at de ikke kan stoles på og deres planer for et rakettskjold i Europa kan føre verden ut i en ny kald krig, mener Mikhail Gorbatsjov.

Nobels Fredspris ble 1990 tildelt Mikhail Gorbatsjov. Foto: ScanpixNobels Fredspris ble 1990 tildelt Mikhail Gorbatsjov. Foto: Scanpix

Sovjetunionens siste leder, som fikk Nobels fredspris i 1990 for å ha vært med på å få en slutt på flere tiår med kald krig mellom Øst-Europa og Vesten, frykter USA er i gang med en konspirasjon mot Russland.

– USA tolererer ikke at noen opptrer uavhengig, sier Gorbatsjov til den britiske avisen Daily Telegraph.

Han advarer sterkt mot byggingen av et amerikansk rakettskjold, utplassert i Polen og Tsjekkia.

Nytt våpenkappløp

– Å sette opp deler av et rakettforsvar er å ta våpenkappløpet til et nytt nivå. Det er et veldig farlig skritt, sier Gorbatsjov, som mener den underliggende årsaken til planene er at enhver amerikansk president «trenger en krig» og at det er den amerikanske militærindustrien som egentlig styrer landet.

Den tidligere sovjetlederen, som den siste tiden for det meste har opptrådt i europeiske medier som reklamefigur for luksusmerket Louis Vuitton, er ifølge Daily Telegraph mye brukt som utenrikspolitisk rådgiver av den avtroppende presidenten Vladimir Putin.

Gorbatsjov legger all skyld på amerikanerne for den nye spenningen som er oppstått mellom Russland og Vesten i sikkerhetspolitikken, blant annet etter flere sterke utspill fra Putins side.

– Det er ikke Russland som er problemet, sier Gorbatsjov.

– Krig mot hele verden

Gorbatsjov viser til at amerikanerne har økt sine militære budsjetter og at forsvarsminister Robert Gates har brukt mulig krig med Kina og Russland blant argumentene for økningen.

En slik frykt er helt uten rot i virkeligheten, mener han.

– Jeg har noen ganger følelsen at USA vil gå til krig mot hele verden, sier han i intervjuet.

Gorbatsjov mener også de siste årenes NATO-utvidelse til tidligere østblokkland er å regne som et løftebrudd fra amerikansk side.

– Amerikanerne lovet at NATO ikke vil bevege seg videre enn Tysklands grenser etter den kalde krigen, men nå er halve Sentral- og Øst-Europa medlemmer. Hva skjedde med løftene? Det viser at amerikanerne ikke kan stoles på, sier Gorbatsjov. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus