Meny

Skjøt indianere i eiendomskonflikt

Soldater bærer bort en mann som ble skutt og såret ved Raposa Serra do Sol-reservatet i den brasilianske delstaten Roraima mandag. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brasilianske regjeringen har satt inn hundrevis av politifolk nord i landet etter at væpnede menn skjøt og såret ti indianere.

Konflikten begynte i april da politiet forsøkte å utvise risbønder fra et indianerreservat i Roraima, den nordligste delstaten i Brasil. Bøndene som gjør krav på de samme områdene har gjort motstand ved å blokkere veier, sprenge bruer og etter sigende ha leid inn væpnede menn, melder Reuters.

Ti indianere ble skutt og såret mandag, tre av dem alvorlig. Indianere sier de væpnede mennene angrep dem, en bonde sier indianerne har invadert hans eiendom.

Fjernsynet viste bilder av maskerte menn som skyter fra motorsykler og kaster et hjemmelagd eksplosiv.

(Se video over)

Joao Ribeiro, en indianer som var vitne til konflikten, sier mennene begynte å skyte mot dem uten forvarsel.

- Ingen oppdaget at de var på vei. De ankom i høy hastighet og begynte å skyte på oss, sier han til Reuters.

Regjeringen har beordret opp til 300 soldater fra den nasjonale sikkerhetsstyrken og føderalt politi til å sette opp leir i reservatet, sier en polititalsmann.

Høyesterett autoriserte innsettingen av styrkene, opplyser det brasilianske justisdepartementet. Retten er ventet å avgjøre i løpet av de kommende ukene om reservatet skal ratifiseres eller annulleres.

Justisminister Tarso Genro reiste tirsdag til området for å ha overoppsyn med aksjonen.

President Luiz Inacio Lula da Silva skapte reservatet for tre år siden, men henvisning til indianernes rett til å bo på sine forfedres jord. Forretningsledere sier indianerne er en hindring for økonomisk utvikling. Guvernøren i Roraima sier tirsdag at reservatet på 1,7 millioner hektar er for stort for de 17 000 indianerne som bor der.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus