Meny

En kamp å nå ut med nødhjelp til Burma


Hjelpeorganisasjoner fortviler over at de ikke når ut til burmesere med nødvendig nødhjelp etter syklonen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opp til en million mennesker er hjemløse etter syklonen i Burma, men militærjuntaen i landet er redd for å slippe til internasjonale hjelpearbeidere.

– Regjeringen har tre muligheter: Å stenge dørene fullstendig, å fortsette som normalt, eller å åpne opp. Og de har ikke bestemt seg ennå, sier nødhjelpsleder i det internasjonale Redd Barna, Amanda Weisbaum til The Guardian.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Militærjuntaen som styrer landet har bedt om internasjonal nødhjelp, men hindrer hjelpearbeidet, mener mange humanitære organisasjoner.

– Vi vet ikke i øyeblikket om det utstyret vi leverer vil måtte bli overrakt til regjeringen, sier Weisbaum.

– Når ikke fram

Mer enn 60.000 mennesker kan ha mistet livet i katastrofen som rammet Burma lørdag. En million mennesker er uten husly, melder FN.

«Vi trenger vann, vi trenger mat!» skriver en kvinne fra Rangoon i en melding til BBC.

Nødhjelpen når ikke gjennom, mener en burmeser fra Tunte, utenfor Rangoon.

– Jeg har ikke hørt noe om hjelp. Dette er den nærmeste byen til Rangoon, men jeg har verken hørt eller sett noen nødhjelpsoperasjoner.

Ikke ønsket

Det er vanskelig å ta seg rundt i de katastroferammede områdene. Veier er sperret og bruer har kollapset.

USAs president George W. Bush har bedt juntaen i Burma la USA få hjelpe landet og tilbudt seg å sette inn den amerikanske marinen i hjelpearbeidet. Marinen viste seg å være en effektiv måte å distribuere nødhjelp på etter tsunamien i 2004, men militærjuntaen er mistenksomme overfor amerikansk hjelp.

Samtidig er helikoptre og båter en mangelvare og det er vanskelig å få oversikt over skadene og nå ut til de rammede.

«Det er ikke Rangoon som er verst rammet, i det minste lever mennesker. Et team ringte inn og sa at de har kommet seg ut til spissen av Irrawaddydeltaet, og at 40.000 er døde bare i én landsby. Døde kropper ligger over alt, det stinker, de er uten mat, uten vann», skriver en hjelpearbeider i en e-post til The Independent.

Frykter sykdommer

– Vår største frykt er at nøden som har fulgt katastrofen kan bli mer dødelig enn stormen i seg selv, sier leder av UNICEF i USA, Caryl Stern.

Selv i Rangoon er store deler av befolkningen uten rent drikkevann og elektrisitet, og hjelpeorganisasjoner frykter at sykdommer skal spre seg.

– FN ber regjeringen i Burma om å åpne sine dører. Regjeringen svarer: «Gi oss penger, og vi vil distribuere dem». Vi kan ikke akseptere det, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus