Meny

Svekket Clinton fortsetter likevel

Foto: Scanpix 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton har ikke gitt opp nominasjonen, men hun er svekket etter at Barack Obama i nattens primærvalg vant klart i Nord-Carolina mens Clinton vant knepent i Indiana.

I Nord-Carolina fikk Obama 56 prosent av stemmene mot Clintons 42 prosent, mens i Indiana fikk Clinton 50,9 prosent av stemmene mot Obamas 49,1 prosent.

Teoretisk sjanse for Clinton

Dermed ble det en større seier for Obama enn ventet i Nord-Carolina, og en mindre seier for Clinton i Indiana enn antatt. Ekspertene er samstemte om at det nå bare er en teoretisk sjanse for at Clinton kan vinne nominasjonen, eller om det skulle dukke opp en eller annen hittil ukjent informasjon – grensende til skandale - som kunne vise at Obama er uegnet.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Obama har økt sin ledelse på Clinton i antall delegater til nominasjonsmøtet i august, og det var intet i valgresultatene i natt som tyder på at de ubundne såkalte ”superdelegatene” skulle søke til Clinton. Viktigst for Obama er det at bølgen av kritikk mot ham de siste ukene ikke har gitt hans kandidatur varig skade, og at han nå trolig kan gå inn i valgkampen mot republikaneren John McCain med løftet hode og ny optimisme.

Tror på seier

Barack Obamas takketale til sine medarbeidere og velgere bar tydelig preg av at han nå regner seg som sikker på å bli demokratenes kandidat. Han viste tydelig ydmykhet over at de siste ukenes egne tabber og uttalelsene fra hans løsmunnede prestevenn Jeremiah Wright ikke har fått velgerne til å vende ham ryggen. Obama kalte seg selv i natt ”en ikke perfekt budbringer” med klar henvisning til egne uheldige uttalelser om ”bitterhet blant amerikanerne på landsbygda”, og at det er mulig å vinne tross den sterkt negative kampanjen som Clinton har ført mot ham.

- Det er mulig å overvinne de samme, gamle negative angrepene som alltid bare dreier seg om å score poeng og ikke løse problemer. Jeg elsker dette landet for høyt til at jeg kan finne meg i at det blir villedet og delt i denne avgjørende fase i sin historie, sa Obama, som ellers sjelden bruker patriotisme i sine taler.

I natt utgjorde patriotisme en stor del av talen hans, både som et svar på kritikk og spekulasjon om at han ikke er patriotisk nok overfor det landet han ønsker å bli president i, og fordi McCain utvilsomt kommer til å bruke den påståtte manglende patriotismen mot ham.

Bensinavgiften

Valgkampen i Nord-Carolina og Indiana har dreiet seg primært om velgernes privatøkonomi i en nedgangstid for nasjonaløkonomien, når mange amerikanere nå ikke har klart å betjene sine boliglån. Samtidig har bensinprisene økt, ikke til det nivået vi nordmenn er vant med, men bensinen er likevel blitt dyr for amerikanerne. Derfor har både Clinton og McCain i valgkampen foreslått en ”sommerferie fra bensinavgiften” ved at staten skal gi avkall på inntektene fra bensinavgiften til sommeren. Obama har gått imot dette, fordi han mener at det er helt andre økonomiske reformer det amerikanske folk trenger for å forbedre sin økonomi. Det var en viss spenning om dette ville gi utslag i Clintons favør, men det har ikke funnet sted i merkbar grad.

Likevel var Clinton imponerende klar og fortsatt optimistisk i sin tale der hun til sjansen på å feire seieren i full åpenhet før den var offisielt kunngjort av dem som vanligvis gjør slikt. Hun holdt sin tale i racerbilbyen Indianapolis, og sa: Dermed er det full fart framover og inn i Det hvite hus! Hennes applauderende ektemann Bill Clinton sto bak henne på scenen og trente på rollen som landets ”første ektemann”, mens deres datter Chelsea med sitt kroppsspråk viste klarest at de var skuffet over resultatet.

Begynnelsen på slutten

En av TV-kommentatorene sa etterpå at dette var begynnelsen på slutten for Clinton-dynastiet i amerikansk politikk. Noe av svakheten i Clintons videre kampanje er pengemangel, og hun brukte tid og oppmerksomhet i talen sin på å be støttespillere og vanlige velgere gå til hennes nettsider og donere penger til valgkampen.

Slik hun framstår nå, er at hun selv dypt overbevist om at hun er en bedre kandidat, ved både at hun ville blitt en bedre president, og at hun er den demokratiske kandidaten som har størst sjanser til å slå republikaneren John McCain ved presidentvalget i november.

Nå går kandidatene i gang med å forberede seg på de resterende primærvalgene: Tirsdag 13. mai er det West Virginia, 20. mai Kentucky og Oregon, 1. juni Puerto Rico og 3. juni Montana og South Dakota.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus