Meny

-Haga er en amatør

-Haga er en amatør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, ble ikke overrasket over det som ble avdekket på NRK1s Brennpunkt i går kveld vedrørende Tromsø 2018. - Jeg fikk bare bekreftet at Åslaug Haga er en amatør, sier Lae ti

Statsråd Åslaug Haga benektet hardnakket under gårsdagens Brennpunkt, at regjeringen visste om at hun kom til å gå ut med støtteerklæringer til Tromsø 2018. Det var før Idrettstyret hadde avgjort hvilken by som var utpekt som kandidat for vinterlekene om knappe ti år.

Men da statsråden ble konfrontert med egne utsagn i Redaksjon 21, ble hun «lettere nervøs». For sannheten er at saken ble drøftet på et lunsjmøte der flere av regjeringens medlemmer deltok noen dager i forveien.

- Jeg har i mange sammenhenger opplevd Åslaug Haga som meget amatørmessig. Jeg fikk bare bekreftet det i kveld, sa byrådsleder i Oslo, Erling Lae til ABC Nyheter, rett etter at programmet var avsluttet.

Fikk forsikringer

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere fortalt at Hagas utspill kun stod for egen regning, men statsministeren bekrefter nå at Hagas utspill kom opp på lunsjen, og at han dermed var meget klar over hva som kom til å skje.

Lae, som selv så programmet, ble veldig skuffet over det som kom frem. Han utdyper hvorfor han ikke har tiltro til Haga som politiker.

- Ved flere anledninger har Haga uttalt at hun ikke uttaler seg som statsråd i saker hvor regjeringen spiller en rolle og med det opptrer som to ulike personer. Hun må forstå at man som statsråd ikke kan holde på sånn. I denne saken er det åpenbart at hun uttalte seg som statsråd (kommunalminister journ. anm.) og ikke som leder av Sp. Jeg er langt i fra overrasket at hun opptrådte som hun gjorde og sa det hun sa, sier Lae videre.

Lae er spesielt lei seg over at politikerne ikke holdt de lovnader som ble gitt Tromsøs motstandere, Trondheim og Oslo.

- Vi fikk forsikringer fra politikerne om at regjeringen ikke hadde noe med dette å gjøre, men programmet viste med tydelighet at så ikke var tilfelle. Det er meget beklagelig og jeg er utrolig skuffet.

Dårlig hukommelse

Byrådslederen i Oslo reagere også på at politikere plutselig ikke husker sentrale ting i saken.

- Det er påfallende at verken Jonas Gahr Støre eller Åslaug Haga husker om de har sendt SMS eller har drøftet ting med andre i regjeringen.

Lae mener regjeringen etter programmet står overfor større problem enn dårlig hukommelse.

- Det handler først og fremst om tillit. Det er forventet at alle statsråder, og aktører i det politiske liv, skal opptre ryddig og ordentlig. Dette viser jo med tydelighet at så ikke er tilfelle.

Støre skuffer?

Tidligere har det kommet frem at VGs kommentator, Truls Dæhli, angivelig skal ha mottatt en tekstmelding fra utenriksministeren, videresendt fra tidligere daglig leder i Tromsø 2018, Bjørge Stensbøl, hvor han ønsker de lykke til og at mer støtte er underveis.

I programmet som ble sendt på NRK1 i går kveld kom det frem at Jonas Gahr Støre skal ha sendt flere tekstmeldinger til minst en sentral person i Tromsø 2018. Støre selv hevder han ikke kan huske dette.

Lae blir meget skuffet om så er tilfelle.

- Jeg oppfatter Jonas Gahr Støre som en usedvanlig ryddig person og politiker. Det vil svært trist om han har vært en del av spillet rundt OL. Jeg kan selvfølgelig ikke overprøve hans ord, men om dette er tilfelle blir jeg meget skuffet.

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Olje- og energiminister Åslaug Haga, men ingen i hennes krets har svart på henvendelser i saken.

Til VG uttalte i går statssekretær Guri Størvoll følgende.

- Åslaug sitter i møter om revidert budsjett i hele kveld. Jeg tror ikke vi gidder å bruke en kalori på dette. Det oppleves som ganske uviktig i forhold til hva vi holder på med nå.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus