Hank til kamp mot psykiatrien

Hank på en tidligere Turboneger-konsert. (Foto: Scanpix)
Hank på en tidligere Turboneger-konsert. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Syv års utdanning gjør deg ikke til Gud!, sa Hank Von Helvete under åpningen av den kontroversielle utstillingen «PSYKIATRI: Hjelp eller dødsindustri?» i går kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke la folk med reseptblokker bestemme for dere - bestem selv, var Hans-Erik Dyvik Husbys klare budskap til rusmisbrukere som havner i psykiatrien.

Husby er bedre kjent som vokalist og frontfigur i Turbonegro, men under åpningen av utstillingen «PSYKIATRI: Hjelp eller en Dødsindustri?» i Østbanehallen i Oslo i går kveld, var han bare seg selv. Den kjente rockeren har vært åpen om sine rusproblemer og ser ingen ulemper ved å stå frem og gi dem han mener er psykiatriofre et ansikt utad.

Stiftet av scientologene

Utstillingen er i regi av Citizens Commision on Human Rights (CCHR). Organisasjonen, som blant annet er stiftet av Scientologikirken i USA, har lenge kjempet mot det de mener er umenneskelige forhold i psykiatrien.

CCHR-president Paal Fuglevaag sier til ABC Nyheter at de er glad for at Hank vil fronte saken deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hank Von Helvete har en historie i psykiatrien selv. Vi kom i kontakt med ham via et av medlemmene våre og siden har snøballen rullet. Hank er veldig samfunnsreflektert, noe som gjenspeiler seg i musikken hans. Vi vil gjerne knytte til oss samfunnsengasjerte mennesker og derfor var han et naturlig valg, sier han.

Les også: - Norsk psykiatri dreper

Metadon som hvilepute

Turbonegro-vokalisten har selv vært under behandling for sine rusproblemer i åtte år. I den forbindelse har han vært tilknyttet et program som heter LAR (legemiddelassistert rehabilitering), hvor blant annet metadon eller buprenorfin (Subutex) benyttes for at narkomane skal avvennes med sin rusavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er strenge kriterier for å delta i dette programmet. Men det er samtidig mer eller mindre det eneste tilbudet man får. Selv måtte jeg vente i fire år, og etter hvert som kroppen venner seg til giften får man problemer med å slutte med det, konkluderte Husby i sin innledningstale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mine brødre og søstre får ikke tilbud som tar tak i bakgrunnen for sin narkomani. De kan risikere å bli ufrivillig skrevet ut etter en behandling bare fordi de tar seg en joint, og får i stedet skrevet ut antidepressiva. Jeg har selv erfaring med det, og etter tredje forsøk ble jeg til slutt lagt inn på en psykiatrisk klinikk, forklarte rockeren.

- Jeg er for tilbud som metadonbehandling, men tilbudet må ha et formål og ikke fungere som en hvilepute. Poenget kan jo ikke være å medisinere bort tanker og følelser. Psykiatrien, slik vi kjenner den i dag, er et monopol som har pågått for lenge, sier han.

Krast angrep

Utstillingen som vises i Østbanehallen i Oslo fra den 6. til 30. mai et krast angrep på moderne psykiatri. Den har tidligere vært vist i en rekke storbyer verden over.

CCHR-president Paal Fuglevaag. (Foto: Stein Ove Korneliussen)CCHR-president Paal Fuglevaag. (Foto: Stein Ove Korneliussen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som blir stilt ut er den historiske bakgrunnen og historien til psykiatri. Det er en audiovisuell utstilling som viser hvordan man kommer fram til forskningsresultater som gir den form for behandling mennesker med psykiske problemer får i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vi vil frem til er at den behandlingen vi gir i dag er umenneskelig og bryter menneskerettighetene, understreker CCHR-presidenten.

Fuglevaag sier at det blant annet vil bli vist film av en pasient som mottar elektrosjokk.

Dødsindustri

Navnet på utstillingen er altså «PSYKIATRI: Hjelp eller en Dødsindustri?». På spørsmål om hva han legger i begrepet «dødsindustri» svarer Fuglevaag:

- Tall fra Helsetilsynet fra 2006 viser at det var 48 uforklarlige dødsfall i psykiatrien. Hva er det? Hvorfor kan man ikke forklare det? I alle andre tilfeller ville slikt ha blitt etterforsket av politiet, men i psykiatrien overser man det. Hvert år dør det 700 mennesker i psykiatrien, noen dør nok av alderdom, men i andre tilfeller er det medisiner som tar livet av pasientene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På hjemmesidene er Citizens Commision on Human Rights (CCHR) i Norge åpne om at de er stiftet av blant annet Scientologikirken i USA. Det er dette internasjonale hovedkvarteret som har godkjent Paal Fuglevaag som president for den norske avdelingen.

- Men i Norge er det ingen binding mellom CCHR og Scientologikirken. Bare to prosent av medlemmene er scientologer, og selv er jeg også medlem av statskirken, sier han.

CCHR sier de vil fortsette å «etterforske og avsløre» menneskerettighetsbrudd innenfor psykiatrien.

Les også:

- Norsk psykiatri dreper