Meny

Mot løsning for sykehotell

Mot løsning for sykehotell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder på at sykehotellet på Radiumhospitalet blir oppført, men det er stadig uklart om det vil skje med statlige eller private midler. Saken er oversendt Helse Sør-Øst for ekspressbehandling.

Olaug Villanger, foretakstillitsvalgt for overlegene ved Rikshospitalet, er svært glad for at sykehotellet ser ut til å bli oppført. Foto: Morten Holm / SCANPIXOlaug Villanger, foretakstillitsvalgt for overlegene ved Rikshospitalet, er svært glad for at sykehotellet ser ut til å bli oppført. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Styret i Rikshospitalet gikk onsdag enstemmig inn for å sende sakskomplekset til Helse Sør-Øst som eier. Styret ba om en rask avklaring, og styreleder Steinar Marthinsen tror den kommer i løpet av uken.

– Jeg har fått signaler som gir grunnlag for optimisme. Derfor tror vi at det blir oppført et sykehotell på taket av strålebygget ved Radiumhospitalet. Det er etter vår mening en fornuftig og god løsning, sier Marthinsen.

Nattarbeid

Styret fikk tirsdag kveld dokumenter fra ti interessenter som ønsker enten å bygge hotellet, drifte det eller begge deler. Marthinsen og hans stab jobbet gjennom hele natten for å få klarhet i hva som ligger i de ulike alternativene.

Kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande ved Helse Sør-Øst bekrefter at saken er oversendt med et notat om hvilke utfordringer det er knyttet til hver enkelt interessent. Sande regner også med en avklaring i løpet av et par dager.

– Hvis vi tror noe er utenfor vår myndighet, må vi konsultere Helse- og omsorgsdepartementet. Men nå er det mange aktører på banen, som alle vil ha en positiv løsning, og det tror jeg det blir, sier hun til NTB.

Mye gjenstår

Styrelederen understreker at dette arbeidet er langt fra avsluttet, men at det sannsynligvis i løpet av noen dager blir klart hvilken modell styret skal utrede videre.

– Vi har løpende kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Sør-Øst. Styret regner med å få saken tilbake, slik at vi i detalj kan sette planene ut i livet, sier Marthinsen.

Finansieringsmodellen er det foreløpig ikke enighet om. Det er flere mulige løsninger. Rikshospitalet (inkludert Radiumhospitalet) kan få økte rammer fra staten, for dermed å finansiere bygget med lån, private kan oppføre hotellet for egen regning eller sykehuset kan bruke eksisterende midler på bekostning av andre investeringer.

– Det er fullt mulig at vi kan få ett firma som bygger, og et helt annet som tar seg av driften, sier Marthinsen.

De ansatte jubler

Hovedtillitsvalget for overlegene ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, Olaug Villanger, er svært glad for den siste utviklingen i saken.

– Den sunne fornuft har seiret. Dette er den eneste riktige løsning. Det er blitt et folkekrav at dette sykehotellet blir oppført. Alle skjønner behovet for innkvartering på sykehuset og ikke rundt omkring i byen når man går til strålebehandling, sier Villanger til NTB.

Hun mener også det ville ha vært et meningsløst pengesløseri å stanse prosjektet etter at det er blitt brukt 30-40 millioner kroner av en samlet byggesum på 125 millioner.

Styret understreker at det er et sykehotell som skal oppføres, ikke et bygg som skal brukes til andre ulike formål. Siden det skal reises på taket av et annet bygg, medfører det noen helt spesielle juridiske problemer som det tar tid å få klarlagt.

Byggeselskapet Peab er blitt bedt om å avstå fra å rigge ned byggeplassen på Montebello i Oslo vest inntil videre. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus